Turkiet – Cappadociabergen

  • Cappadocia
  • Cappadocia
  • Cappadocia
  • Cappadocia
  • Cappadocia
  • Cappadocia
  • Cappadocia
  • Cappadocia

 

Föreställ Er ett 40 km brett bergslandskap likt en stor marängformation som tog form för mellan 2-10 miljoner år sedan. Ett säreget bergslandskap olikt allt annat Ni tidigare upplevt. Vad sägs om att exploatera detta Cappadocia’s vulkaniska sagoland till häst. Den här långritten, där inkvartering sker på pensionat längs vägen, ger en underbar möjlighet att upptäcka den naturliga, kulturella välfärden i Cappadocias unika bergslandskap som finns med på Unescos Världsarvlista. I en egen grupp med upp till 8-10 deltagare kommer vi varje dag (i 6 dagar) att rida 5-6 timmar genom ett rikt djur –och växtliv omgivet av magnifika berg och stenformationer. Vi besöker spännande byar, stora grottutmynningar och anrika kyrkor och får uppleva en vardag där gamla traditioner fortfarande lever och frodas i allra högsta grad. Vi kommer att få uppleva den legendariska, turkiska gästfriheten i de mysiga pensionaten som vi inkluderat.

Ritten tar dig upp på ca 1 800 möh.

Inkvartering & Måltider

Resan börjar i utkanten av nationalparken Cappadocia. Inkvarteringen kan vara i tältläger (alt 1) hela resan vilket ger en vildare och mer äventyrlig upplevelse.
2) En blandning av små enkla värdshus, sk Ottoman house guesthouse mm. På en del är det dubbelrum med privat badrum, på andra sover gruppen i en eller 2 sovsalar och delar badrum i koridoren. Personligt och charmigt.
Det andra alternativet är inte riktigt som hotell utan mer personligt, det är utan lyx men det är gästvänligt.
På campingresorna medtages sovsäck!
Om veckan du reser blir med kamping eller gästhus bekräftas när några är bokade. Hör med oss om vad det blir och platstillgång!
Under ridturerna: Vid toalett behov medtages toalettpapper och tändare. Pappret eldas upp efter. Ta gärna med våtservetter också, det kan vara fräscht. Inget papper får slängas i nationalparken,inte heller grävas ner.

Måltider
Utsökta, turkiska middagar och frukost dukas upp på pensionaten. I lägren lagas det över öppen eld och blir väldigt gott. Alkoholhaltiga drycker serveras för dem som vill ha (betalas på plats). Lunch serveras som picknick längs vägen.
Måltiderna ingår från lunch ankomstdagen till frukost hemresedagen. Vatten ingår under riddagarna och till maten. Övrig dryck och vin betalas på plats

Flyg & Transfer

Flygresa bokas via Istambul till Kayseri. Pris inkl skatter enligt angivelse ovan. Transfer från Kayseris flygplats till gården och åter ingår, den tar ca 1-1.5 timmar.
Flygresan kostar ca från 2600:- och upp (ofta dyrare ju närmre du kommer resans datum).
Ni bokar flyg själva!

Hästar & Ridning

Hästarna är säkra Barb araber och lätta sadlar med vissa sadelväskor används. De är fogliga och trygga och passar utmärkt för de tidvis slingriga och svårframkomliga markerna. Uthålligheten är det heller inget fel på och det ges tillfälle att sträcka ut.
Det är mycket att se längs vägen och tillfälle ges att smälta det hela i stilla skritt, men varje dag blir det tillfälle att sträcka ut i ett par härliga galopper och lite trav.
Ni rider ca 5-6 timmar varje dag (6 dagar på veckoresa).
Varje ridpass börjar i regel med att man går 10-15 min med hästarna (för allas välbefinnande).
Tempo: Medelgod ridvana krävs. Ev kan gruppen delas in i en snabbare och långsammare grupp om det blir aktuellt. Vi rider ca 15-25 km per dag.

Guiderna

Här finns engelskspråkiga guider med en stor kunskap av hästar och uteritter i Turkiet. Er guide kommer att ta Er genom Cappadocias vackraste platser, och dela med sig av personliga favoriter och små smultronställen.

Väder

April: Solen är tillbaka och naturen har vaknat till liv igen. Nätterna kan vara kalla.
Maj: Soligt, sköna riddagar och kan vara blåsigt.
Juni: Den bästa månaden! Ängarna är fulla av blommor och hästarna är i toppform.
Juli & Augusti: Riktigt varmt, men bland bergen svalkar det ändå något.
Hösten September & Oktober: Härliga riddagar för den som vill slippa värmen. Det kan vara 10-25 grader fortfarande. Ofta frisk, ”krispig” luft lite regnskurar men inte mycket.

Program 2013

Alla transfers, helpension, inkvartering i dubbelrum på guesthouse längs resans väg (eller vissa ställen med gemensamt badrum) i 7 nätter alternativt i tältläger, ridning 6 dagar, guider, parkavgifter mm. Vatten ingår under riddagarna och till maten. Övrig dryck och vin betalas på plats.
Antal deltagare bekräftas 30 dagar före avresa då det slutliga priset avgörs.

En Nationalparksavgift betalas på plats 25€.

Läs hela programmet om resan till Cappadociabergen (pdf) »

Resekommentarer

Det var en av de bästa resor jag gjort. Fantastisk natur, kultur, utomordentligt bra hästar och fantastisk guide, Dominique.
Margareta Wedendal, juli 2010

 

Ett helt otroligt landskap! Det mest fantastiska jag sett. En fantastisk vecka om man vill uppleva mycket natur, en hel del gammal kultur, äta gott och lära sig mer om det turkiska levernet.
Cecilia Lewenhaupt och Eva Henriksson, juli – 2010

 

Pigga och välskötta hästar var med oss på färden genom det verkligt fascinerande landskapet i Capadoccia. Lavastensformationer i alla möjliga färger kantade vår väg genom snåriga raviner upp på vidsträckta platåer. Den kuperade terrängen resulterade i en del branta stigningar både till fots och till häst – trots detta orkade hästarna sträcka ut i galopp ett par gånger om dagen. Dagarna var varierade och välarrangerade – maten var helt underbar – lunchpicnic i gröngräset är svårslaget! Varje kväll, efter en lång och härlig dag i sadeln, mötte vi upp våra vänner vid det mobila tältlägret där turkiskt te serverades i kvällssolen efter ompysslig av hästarna. Jag kan verkligen rekommendera denna resa (och att, innan eller efter, stanna ett par dagar i Istanbul – en helt underbar stad)!
Frida Johansson, maj – 2010

 

En fantastisk resa, vilka vyer! Proffsiga guider med oklanderlig hästhantering. Starka, pigga, pålitliga hästar. God mat och charmiga guesthouses. En toppresa!
Maria & Mathias, maj – 2010

 

Vilken tur att jag tog den sista platsen som fanns kvar till Cappadocia! Resan var mycket bättre och naturen mycket vackrare än jag hade förväntat mig. Guiderna gjorde ett mycket bra jobb med att välja hästar och hästarna var väldigt tuffa och starka. Vi red genom små byar och fick uppleva den riktiga turkiska kulturen och gästvänligheten. Detta är definitivt en resa för den som vill komma bort från turistvärlden och möta naturen och kulturen som Turkiet har att erbjuda. Boendet var inte exklusivt, men mysigt, familjärt och gemytligt samt väldigt gästvänlig personal som verkligen gjorde allt för att dess gäster skulle trivas. Middagarna var hemlagade, typiska turkiska specialiteter vilket var mycket gott. Luncherna var picknicks som åts längs vägen förutom i mitten av veckan då vi blev bjudna på en lunch lagad över öppen eld, samt sista dagen då vi åt lunch på en cafeteria belägen i bergen. Det var mestadels skritt eftersom det är ganska mycket uppochner och man får även stiga av och gå emellanåt då det blir för brant för hästarna så god fysik är viktigt. Varje dag finns det givetvis tillfälle för härliga galopper!

Tack så mycket för all hjälp. Jag kommer definitivt att boka min nästa resa med er!
Victoria Andersson, okt -08

Använd endast kommentarsfältet nedan när du vill
skriva en recension av en resa du redan åkt på!


Utvärdering efter genomförd resa

Speak Your Mind

*