Italien – Toscanas ljuvliga sluttningar

 • Toscana
 • Toscana
 • Toscana
 • Toscana
 • Toscana
 • Toscana
 • Toscana
 • Toscana
 • Toscana

 

Den perfekta resan för hängivna ryttare som vill resa tillsammans med någon som vill ta lite ridlektioner för att komma igång, eller göra annat såsom golf, vandring, cykling eller turer med 4-hjulsbike. Här kan Ni bo och äta tillsammans och alla får göra det de önskar mest på dagarna! Men bara det fina program som erbjuds för hela dagar i sadeln är minst lika bra som något av det bästa vi erbjuder i hela Europa!

Följ med på en underbar tur till det vilda, romantiska Maremma, beläget på en höjd över 750möh, i Poggio di Montieris sluttningar, mellan Siena och Medelhavets kust. Utsikten över det bedårande landskapet som Chianti är så känt för, är som taget som ur en saga. Vart man vänder sig, möts man av samma magiska landskap där tiden tycks ha stannat upp. Stenhus, lantgårdar, solrosfält, vingårdar och olivlundar löser av varandra. Här skördas grödor som sedan anrättas till utsökta rätter och avnjuts efter en dag i sadeln. Bättre än så här blir det inte!

På vårt lilla charmiga hotell bor man bekvämt och njuter av bad i poolen eller spapoolen som ger härlig kroppsmassage. Området är dessutom fullt av varma källor och svavelrika vatten som har en fantastisk välgörande effekt på våra kroppar. I närheten ligger Follonicas naturreservat med pudervita sandstränder, romerska kyrkor och vackra herrgårdar som lätt kan nås. Andra historiska och mycket vackra orter som kan besökas under vistelsen är Florens, Pisa, Masa Marittma & Siena.
Fördelarna med denna resa är många. För ryttare finns mycket att välja på, undervisning för nybörjare, lokala program där man rider hel eller halv dag och bor kvar på hotellet, eller äventyrliga långritter för den som vill vidga sina vyer och rida långturer. I alla program bor man på samma trevliga hotell. Under långritterna övernattar hästarna längs vägen och ryttarna körs till hotellet. Välj själv vad som passar dig bäst!

Hästarna är älskade och väl omhändertagna, helt säkert finns här en häst för varje typ av ryttare. Mer som lockar till just denna resa är den orörda natur som syns så långt ögat når, i total stillhet, precis som det Toscana man drömmer om. Behagligt klimat året om: Även på sommaren är det relativt svalt (750möh). De som väljer alternativ med hyrbil kan lätt ta sig till kusten (45 km).

Inkvartering & Måltider

Ett charmigt familjeägt hotell med varma färger i terracotta välkomnar hotellets gäster. I trädgården ligger utomhuspoolen och den uppvärmda minipoolen med sin magnifika utsikt. Här är högt i tak i salonger och reception, möblerade med vackra antika möbler, konst och tjusiga textilier från trakten. Hotellet har 20 trevliga rum, alla med sin egen stil, TV, telefon, privat dush & WC.
Köket gör ingen besviken, likt alla restauranger i trakten serveras utsökta rätter och man tillagar fantastiska picnic-luncher för dem som ska vara ute i naturen över lunchtid.
I trädgården vid poolen finns ett litet minispa/hydromassage (44 olika jetspolar) med 6 platser för kroppsmassage i liggande och sittande läge. Här kan ryttare, cyklister och dem som utforskat trakten till fots, mjuka upp sina muskler inför kommande dagars aktiviteter. Stallet ligger 300m från hotellet. Här finns inga större städer i närheten, men det är gångavstånd till en liten medeltida by.
Poolen är öppen från mitten av Maj till mitten av September och den uppvärmda minipoolen har öppet året om förutom korta perioder för underhåll.
Hotellet tar VISA, Mastercard och American Express.
Incheckning senast kl 22:00 då receptionen stänger. Restaurangen tar emot sista beställning kl 21:00.

Måltider
Alla resor inkluderar halvpension, frukost + lunch eller middag. Vi har lämnat öppet för en måltid på egen hand per dag. Det betyder att de som gör andra saker kan äta lunch på annan ort (t ex golfare) och middag och ryttarna kan äta middag när det passar på hotellets restaurang och betala på plats. Måltidsdrycker och vin till picknicklunch ingår. Vin och måltidsdrycker på restaurangen ingår ej och betalas på plats.

Traktens utsökta grödor tillagas, här finns något för den som älskar Italienska rätter när de lagas som bäst.

Hästar & Ridning

Hästarna är Maremmas, varmblod som lämpar sig utmärkt för ritter i det kuperade landskapet. De föds upp i det fria där de blir trygga i sina hjordar där de på ett naturligt sätt får ordning på sin rang i gruppen. De är stadiga, trygga och fina i temperamentet, dessutom säkra på foten och i god kondition att orka med långa dagar bland kullarna. Storleken varierar en hel del. Likaså är deras livlighet och framåtanda. Det finns säkert en häst för alla typer av ryttare.
Ridstilen och utrustningen är engelsk eller trailsadlar för de långa turerna.
Stallet ligger 300m från hotellet, här finns också en ridmanege för undervisning (främst för nybörjare som vill komma igång). Ridinstruktörer och guider talar engelska.

Icke Ridande

Den som inte rider har mycket annat att välja på: Vandra längs mängder av markerade leder i den vilda naturen och bland bergen. Även turer med cykel (mountainbikes) eller turer med 4-hjulig motorcykel arrangeras. Det går bra att resa tillsammans och göra olika saker på plats. Alltså den perfekta resan för par med olika intressen!
Prisförslag för turer med 4 hjuling och cykel:
4 – hjuling:
 Halvdag (2-2½ tim) 1 person ca 825:- / 2 personer ca 1.045:-
4 – hjuling: Heldag (4-5 tim) 1 person ca 1.325:- / 2 personer ca 1.595:-
Mountainbike utan guide: 
Per dag och per person ca 245:-

Flyg & Transfer

Flygresan kan bokas med lågprisflyg till Pisa, eller reguljärflyg till Florens.

Transfer
Transfer ordnas till anläggningen, men även hyrbil kan bokas
Transfers kan bokas till och från Pisa eller Florens flygplats.
Det går utmärkt att ta tåget från dessa flygplatser till närmaste tågstation som är Follonica. Därifrån kan man också få transfer (45 km från anläggningen).
Kostnad för transfer t/r från Florens eller Pisa, 170€ per person (min 2 personer). För sen kvällstransfer 255€ t/r. Transfer t/r tågstationen i Follonica: 60€/person t/r. All transfer betalas på plats.

Tåg: Tur och retur kostar ca 30€. Ni bokar tåg själv.Tider och priser i pdf-filen: Trenitalia

Hyrbil
Vi hjälper gärna till att boka hyrbil. Bensinen delar Ni i så fall på mellan de som färdas i bilen vilket innebär att det kan bli billigare att boka hyrbil än att boka transfer.

Från Pisa är det 140 km, från Florens är det 95 km.

Program 2015

( Med reservation för eventuella ändringar )

Se dag för dag program längre ned.

Säsong: April – Oktober. Stängt November – mitten av April.

7 övernattningar i delat dubbelrum, halvpension frukost och lunch (kan bytas mot middag), dryck vid picknick lunch (ej i restaurangen). Vidare ingår angivet aktivitetsprogram med ridning enligt beskrivning.

Valfritt tillägg för 6 måltider hela veckan.

Kortare resor eller weekendresor på förfrågan!

RELAXVECKA
8 dagar/7 nätter/ 5 riddagar , 2-2.5 tim ridning per dag. Något för den som även vill ägna tid åt avkoppling, ligga vid poolen och kanske vandra lite också.
Datum: 
Valfritt

STATIONÄR VECKA
8 dagar/7 nätter/ 5 riddagar, 4-5 tim ridning per dag .
Utfärder till häst från hotellet och detta passar den som vill ha ganska mycket ridning (fina utfärder med lunch ute), men fortfarande ha lite tid för annat och slippa flytta.
Datum: Valfritt

KOMBINATION LEKTION & UTERITTER
8 dagar/7 nätter/ 5 riddagar, 2 tim ridning per dag.
Något för den som vill kombinera lektioner med uteritter. Antal lektionstimmar och uteritter bestäms på plats efter önskemål.
Datum: Valfritt

HELDAGSTUR MED STRANDRITT (endast i period A)
8 dagar/7 nätter/5 riddagar, 4-5 tim ridning per dag.
Som program “Stationär vecka” men med ritt till stranden. Ni rider tillbaka till hotellet varje dag.
Datum: Valfritt

LÅNGRITTER
Lör-Lör
 8 dagar/7 nätter/5 riddagar, ca 5 tim ridning per dag.
Antal deltagare: 6-12 personer per ritt.
Dessa ritter tilltalar den som vill komma längre ut i landskapet och uppleva spänningen av att komma vidare varje dag, men fortfarande slipper flytta bagage och bo på olika ställen. Hästarna övernattar längs vägen, ryttarna körs till hotellet.
Maremmaritten och Ritt mot Medelhavet genomförs endast om minimum 6 ryttare är inbokade på ritterna, om inte så sker ridningen enligt program Heldagstur med strandritt.

Dag för Dag program

Exempel på ridturer (Stationär vecka)
(Med reservation för eventuella ändringar)

De dagsturer med lunch ute i det gröna som görs under veckorna för dem som väljer programmet ”Stationär vecka”. Exakt vilka turer och dagar som gäller kan ej bekräftas, detta ska ses som exempel av vad som sker under veckan.

 • Laguni: Upptäck de varma källorna och kratrarna som pyser och sprutar ut sitt vatten i den vackra dalgången Cecina. Hästarna är vana vid det väsande lätet från kratrarna, de skyggar inte. En underbar tur som dessutom blir en lärorik upplevelse!
 • Gerfalcos silvergruvor: En vild, romantisk stig leder till de gamla nedlagda gruvorna. Härifrån är utsikten mot Medelhavet (en klar dag) fantastisk! Eftermiddagens tur tillbaka till hotellet går via de smala gränderna i medeltida byn Gerfalco och vidare genom ett vackert landskap, typiskt för Toscana.
 • Galleraie: En fin ritt till Cecinas källor och flodfåror, vidare till antika bad från romartiden. På eftermiddagen bjuds det på storslagna vyer över Sienna & Grosetto i söder.
 • Prata: Följ gamla upptrampade boskapsstigar och småvägar som leder till härliga skogar där man ofta ser vilda djur som t ex räv, hjort, vildsvin och igelkottar. Från Poggio de Prata ser man ut mot ön Elba vid klart väder.
 • Boccheggiano: Morgonen tar Er på en fin ritt till de gamla nedlagda silvergruvorna i byn med samma namn. En gång en blomstrande ort och verksamhet som numer är en sömnig lite håla med fina gamla hus och vacker utsikt.
 • Chiusdino: Detta är det mest typiska av alla områden som upplevs till häst, precis det man förväntar sig av Toscana. Odlad mark, små byar med charmiga gamla stenhus mm ses längs vägen. Utsikten över dalgången Merse är storslagen!
 • Floden Merse: Överväxta fruktträd, gamla gårdar och flodens kristallklara porlande vatten, karaktäriserar den här fina turen. Här har naturen återvunnit stora landytor som tidigare odlats. Varma dagar kan både hästar och ryttare bada i floden (tag med badkläder). Efter lunchen kan tillfälle ges att besöka den gamla klosterruinen vid San Galgano. En underbar romantisk tur!

Ungefärliga program för långritterna
(med reservation för eventuella ändringar)

Maremmaritten

 1. Söndag: En lätt och lugn tur för att lära känna hästarna. Ni rider till de Romeska baden i Cecinas dalgångar. En stillsam och trevlig tur med härlig picnic-lunch i det gröna (likt de flesta av dagarna).
 2. Måndag: Ni ger er av längs stigar och små vägar genom skogar av jättelika ekar och gamla träd i de urgamla skogarna. När landskapet öppnar upp sig, ser Ni kusten på avstånd. Vidare längs de steniga bergsvägarna mot slottsruinen Fosini och dess fina omgivningar. Mot kvällen når ni ett vackert palats (vid Anqua) som sköts av en trevlig familj. Här övernattar hästarna och Ni körs till hotellet.
 3. Tisdag: Från Anqua rider Ni vidare ut mot Lagoni, ett stort område med många varma källor. Här börjar landskapet förlora något av det vilda och mer kultiverat landskap tar vid (typiskt för Toscana). Ni rider genom små byar, förbi övergivna gårdsbyggnader från gångna tider, längs öppna fält och över en porlande flod. Till slut anländer Ni till byn Fosini där hästarna stannar över natten.
 4. Onsdag: Inte långt från Fosini ligger ett känt kulturmonument, Klosterruinen i San Galgano från 1300-talet. Det ta var en gång den kulturella och ekonomiska navet i hela regionen. Efter ett besök vid klostret, sträcker ni ut i härliga galopper över de öppna ängarna och följer sedan den legendariska leden genom Maremma mot slottet Luriano. Här stannar hästarna två dagar och får en välbehövd vilodag.
 5. Torsdag: Vila, bada, vandra, cykla eller gör en tur till kusten eller Siena (om Ni har hyrbil).
 6. Fredag: Under morgonen rider Ni över det sagolika landskap som tillhör hertiginnan av Luriano, vidare mot de romantiska flodfårorna längs Mersefloden. Ett vackert, fågelrikt område längs floden bjuder på härliga upplevelser. I vattnet hoppar ofta foreller undan hästarnas hovar och ses leka i vattnet. Eftermiddagen tar Er högre upp bland Moremmas slutningar (ganska brant klättring) och åter mot hotellet. En underbar ridvecka har nått sitt slut!

Långritt mot Medelhavet

 1. Söndag: Ritten börjar med härlig ridning i riktning mot kusten, genom vilda skogar, över Maremmas sluttningar och floder. Med lite tur ses några av alla de djur som lever i det vilda längs dessa orörda dalgångar. Mot sen eftermiddag når Ni en typisk liten farm där hästarna ska övernatta och Ni körs till hotellet (likt övriga kvällar).
 2. Måndag: Morgonen tar Er genom odlade områden med olivlundar och vingårdar. Innan Ni får chansen att känna de första havsvindarna, klättrar ni över ett sista bergskrön. Över gamla smugglarleder, längs gamla korkekslundar kommer Ni allt närmare kusten. Hästarna övernattar på en gård.
 3. Tisdag: Självklart blir det tid att njuta av härliga galopper längs de pudervita sandstränderna. Den som vill badar med eller utan sin häst. Flora och vegetation typisk för Medelhavskusten ses längs stigarna, sanddyner och grottor så långt ögat kan nå. Efter picnic-lunchen i nationalparken Follonica blir det tid att njuta mer av stränderna.
 4. Onsdag: En fri dag för vila och avkoppling eller egna aktiviteter.
 5. Torsdag: Ni korsar Massa Marittima, travar genom skimrande olivlundar och sträcker ut i härliga galopper längs rader av doftande cypressträd. En underbar riddag vars minnen kommer bli bestående från denna resa, ett Toscana Ni aldrig kommer att glömma!
 6. Fredag: Morgonens ridning består av brant klättring upp bland bergen. Bakom Er ser Ni havet och kusten en sista gång. Väl uppe på högre höjder, njuter ni av att skritta och trava i skuggan av jättelika kastanjeträd, genom lövskogar och lundar mot hotellet och rittens avslut.

 

Resekommentarer

Toscanaresan var jättebra! Fint hotell med trevlig och hjälpsam personal, supersnälla hästar som var väl omhändertagna och jag tycker det var ett stort plus att de hade pool och cyklar man kunde låna. De var väldigt flexibla och man kunde lägga upp sin semester precis så man själv önskade.
Fanny Ahlfors, juli 2010

I slutet av juli åkte vi till Toscanas ljuvliga sluttningar. Och ljuvliga sluttningar är det verkligen! Härlig, flexibel ridning på fina hästar, utmärkta guider, härlig italiensk mat och avkoppling vid hotellets fina pool gjorde veckan perfekt. Mathias är fortfarande helt lyrisk över att han fick bada med en häst. =). På kvällarna småpratade vi med personalen som är bra på engelska och supertrevliga, och smuttade på Limoncello som är ett måste i den här regionen. En eftermiddag var vi på en vinprovning i en närliggande by och de italienska vinerna, ostarna och salamin är verkligen en klass i sig. Åk hit, Ni kommer att älska det!
Maria och Mathias, juli 2010

Ville bara skicka ett mejl och tala om hur glada och nöjda vi var med vår resa till Toscana. Supermysigt litet hotell i en fantastisk omgivning, med mycket vildare natur än vi vågat hoppas på. Ljuset som strilade ner i bok- och kastanjeskogarna var helt fantastiskt i maj. Våra utflykter var lagom äventyrliga och även de som inte hade ridit tidigare valde att hänga på hela dagarna. Stadiga och snälla hästar som kändes oerhört säkra på foten. Vi fick rida i strömmande vatten, klättra i berg och galoppera på små grusstigar och fält. Vår guide Andrea som var son till ägaren var väldigt glad och öppen, och ägaren själv, Roberto, var fantastiskt omtänksam. Vi är supernöjda med resan och rekommenderar den gärna till andra resenärer. Dessutom var naturligtvis maten och vinet kanon! Vi längtar redan till nästa ridresa!!!
Cecilia, Gunilla, Kerstin, Camilla, Helena och Jeanette, maj – 2010

Använd endast kommentarsfältet nedan när du vill
skriva en recension av en resa du redan åkt på!


Utvärdering efter genomförd resa

Speak Your Mind

*