Sverige – Småland – Höglassisk ridning på Nordsvenskar och Islandshästar

 

Man blir ett med sagans skogar och drömmer sig in i en värld full av vildmark, troll och jättar. Varje dag får du lära dig något nytt i samspelet mellan häst och människa.

Välkommen till sagornas landskap! Vad de flesta reagerar på när de kommer till vår anläggning belägen i en vacker dal omgivet av stora skogar, är tystnaden och att kunna se stjärnhimlen utan konkurrerande ljuskällor. Här är det så tyst och stilla. Bara trädens sus…  Men snart förstår man att det aldrig är riktigt tyst i naturen. Inne i skogen på hästryggen, börjar ryttarna ofta undra om det ändå inte ligger någonting i det Olle berättar, när han pratar om skogens folk med jättar, näck, huldra och troll. Sagoskogarna lockar fram fantasin och låter den skena iväg med oss…

Olle har arbetat professionellt som hästguide sen 1995 och innan dess som naturguide.  Han köpte gården 1998 och 2012 flyttade Åsa sin islandshästverksamhet till gården. Tillsammans anordnar de turer i underbara milsvida skogar, med glittrande sjöar och barrskogstyngda berg. Här finner Ni fantastisk naturridning för de erfarna ryttarna på säkra och välskolade svenska skogshästar samt välridna islandshästar.

Varje vecka börjar med en halvdags clinic, där du får jobbar med hästen från marken. Denna unika introduktion ger Dig nya verktyg och insikter i samarbetet med häst. När Du sedan rider i de djupa skogarna i härliga galopper bakom guiderna är det här Ni upptäcker hur elegant och smidigt dessa stora kallblodshästar svarar på minsta hjälp och Du lär dig ”viska” istället för att ”skrika”. Varje dag lär Olle och Åsa Dig nya saker och visar er hur man rider häst i storskogen.
Den magiska känslan mellan häst och ryttare har aldrig varit så tydlig.

Inkvartering & Måltider

På gården finns två stora timmerstugor, rummen är bekväma och varsamt renoverade med en lugn utsikt över en rofylld dal. Alla rum har WC/dusch och det går att boka enkel- dubbel eller trippelrum. Ni kan även njuta av en vedeldad badtunna nere vid sjön, det heta vattnet gör underverk med nyvaknade genomgalopperade ridmuskler.
Ladan/saloonen har en rustik och mycket hemtrevlig matsal och fint restaurangkök. Här finns en öppen eldstad och ett stort utkiksdeck under tak med uteplatser där du kan njuta av solnedgången och titta ut över hagar med hästar, ängar och skogar från hängmatta eller stolar.

Måltider
På gården finns en liten restaurang som i största möjliga utsträckning serverar lokalproducerat, vilt och fisk från trakten, efter årstiderna och med den svenska kokkonsten som grund. På gården finns även en bar med fullständiga rättigheter. Ibland tillagas middagen utomhus nere vid sjön, lunch äts ute under turen och körs ut med bil.

Hästar & Ridning

På gården finns ca 20 hästar, islandshästar och nordsvenskar. Hästarna blandas inte på ritterna utan Ni rider antingen i grupp med endast islandshästar eller endast nordsvenskar förutom på de mixade veckorna, detta för att alla ska kunna hålla samma tempo på turerna. Hästarna är tränade/hanterade med Natural Horsemanship. Halva första dagen hålls en clinic i Natural Horsemanship på alla resor med de Nordsvenska hästarna.
Alla hästar som används för ritterna är väl skolade och mycket trevliga att rida.

Misstolka inte detta program som en ritt för oerfarna ryttare med långsam ridning – det är precis tvärt om! Det är riktiga ”hästkrafter” som tar dig fram i skogarna och hästar som är lyhörda och väl tillridna. När dessa hästar fått upp ångan och kommit igång är de både snabba, kraftfulla och mycket arbetsvilliga. De älskar att ta sig fram i skogarna, inte minst i härliga galopper och det kommer att smitta av sig på dig som ryttare!

Sadlar: Manskapssadlar och sadlar väl lämpade fär långa ritter i skog och mark (bekväma för hästar och ryttare). Islandshästarna rids med Islandshästsadel. Nordsvenskarna rids med bettlöst träns.
Det går bra att låna: Ridhjälm, regnponcho och shortchaps.
Ryttarens viktgräns: Ridning Islandshäst – 90 kg
Ridning kallblod – 110 kg

Introduktion

Den unika introduktionen som inleder varje ritt ger dig nya verktyg och insikter i samarbetet med häst. Något du kommer ha nytta av när du galopperar genom de stora skogarna. Det blir en fin insikt i hur du rider i den speciella terrängen där ett fint samarbete mellan häst och ryttare krävs. Du lär dig hur eleganta och smidiga dessa stora kallblodshästar är och hur väl de svarar på minsta hjälp. Du lär dig att ”viska” istället för att ”skrika” åt hästen.

Guider och värdar

Olle och Åsa är dina guider och värdar. Olle med sina nordsvenska hästar och Åsa med sina Islandshästar. På gården finns även Albin & Elina (Olles vuxna barn), Peter (gårdskarl), Anette, Karin, Anna och fler som arbetar och hjälper till.

Transfer

Om du inte vill köra till anläggningen, kan transfer ordnas. Tur och retur Tranås ingår. Om du vill hämtas i Linköping tillkommer 500:- t/r.

Program 2014

(Med reservation för eventuella ändringar)

Dag för dagprogram för “Sagoritt” och ” Working Holiday” hittar Ni längre ned på sidan.

Inkvartering 7 eller 2 nätter, helpension med bordsvatten (ej alkoholhaltiga drycker), ridning och transfer från Tranås.

Enkelrumstillägg: Oavsett längd på vistelsen, 1.500:-

Bokningsperioder för ritterna:
Sagoritten: 
Juni – Sep. Ej vecka 33
Working Holiday: Oktober – Maj.

Ritterna 7 nätter börjar med middag lördag kväll och ritten 2 nätter börjar med middag fredag kväll.

SAGORITTEN
Lör – Lör,  7 nätter / 6 riddagar
Antal deltagare: Max 7 personer, mixveckor upp till 12 personer.
(undantag kan göras för egna sällskap på begäran).
Åldersgräns: 18 år (barn 12 år och över är välkomna i vuxens sällskap).
Meddela vid bokningstillfället vilken hästras du vill rida, Nordsvensk häst eller Islandshäst.

* Mixveckor innebär att Du får rida och lära känna de bägge hästrasernas bästa egenskaper, men det är fortfarande ryttarens vikt  som styr vilken ras som är lämplig att rida. Väger Du mer än 90 kg får Du rida Nordsvensk häst hela veckan.

WORKING HOLIDAY
Lör – Lör, 7 nätter
Antal deltagare: 1 – 7 personer
Åldersgräns: 18 år
Datum: Valfritt  Okt – Maj

WEEKEND PÅ ISLANDSHÄST
Fre – Sön, 2 nätter. Hör med oss om möjlighet och pris för extra dagar!
Antal deltagare: Max 7 personer
Åldersgräns: 18 år (barn 12 år och över är välkomna i vuxens sällskap).
Datum: Valfritt fre-sön, Jan – Okt

DAG FÖR DAG PROGRAM

(Med reservation för eventuella ändringar)

SAGORITTEN
Lördag
Ankomst under dagen med tåg till Tranås eller Linköping där vi hämtar upp dig. Ifall du kommer med bil kan vi hjälpa Dig med vägbeskrivning. Du får tid att landa, bo in Dig och träffa nya ridkompisar. Vi besöker hästarna i hagen och låta axlarna sjunka ner en tum. Middag serveras och gårdens pub är som alla kvällar öppen för dig. På lördagar finns även chansen att några grannar dyker upp för en öl och en pratstund.

Söndag
Direkt efter frukost har vi en grundlig genomgång om hur vi hanterar och rider våra hästar. Våra hästar är tränade/hanterade med Natural Horsemanship som grund, vilket innebär att vi utgår från hästars sätt att kommunicera och reagera. Vi använder eftergift i all ridning och hantering. Under detta pass visar vi även en del av våra träningsmetoder, mycket uppskattat brukar vara när vi visar hur man gör en häst säker för prasslande regnkläder, så säker att man kan sitta kvar på hästen medan man tar på sig dem och även rida med en fladdrande regnponcho i full galopp. När vi avnjutit lunchen är det dags att hämta hästarna, men innan ni sitter upp får ni prova lite av vad vi gått igenom på förmiddagen. Vi vill att alla skall kunna kontrollera sin häst från marken med sidvärtsrörelser, back, stopp och att få hästen att utan motstånd ge både huvud och nacke. Det här är roligt och tämligen lätt när man vet hur man gör och framförallt så presenterar ni er som er hästs ledare. Så sitter vi upp på ridbanan och där har ni chansen att visa hästen att det ledarskapet gäller även från ryggen. När vi sedan rider ut i skogen så gäller en enkel säkerhetsregel. Vi travar inte förrän alla har full kontroll på hästen i skritt, vi galopperar inte förrän alla har full kontroll i trav. Och var lugna ni hinner både trava och galoppera under dagarna hos oss, vi vill bara att det skall vara och kännas säkert för alla, så alla kan njuta av det underbara landskapet vi rider igenom.

Måndag
Vi rider iväg på morgonen längs slingrande skogsvägar och stigar i vår underbara storskog med glittrande öde sjöar och porlande bäckar. Nu är vi i älgens, lons och kungsörnens rike, men våra härdiga skogshästar är en del av denna miljö, trygga och fulla av energi. Lunchpausen tar vi ute i naturen, där både vi och hästarna även får vila lite.
Vi kommer att rida uppe på en underbar rullstensås, rida rätt ut i storskogen och snirkla oss fram mellan trädstammarna och den mjuka gröna mossan.
Middagen äter vi som vanligt gemensamt.

Tisdag
Nu styr vi kosan genom skogarna till ett fantastiskt utsiktsberg där vi låter oss smaka på medhavd lunch och sträcker på benen eller bara dåsar i gräset medan hästarna lugnt betar i hägnet intill. På hemvägen passerar vi bland annat en gammal varggrop där vargar förr fångades. Vi rider även igenom en otrolig tallhed och tar chansen att träna ”slalomridning” mellan träden, med indirekta tygeltag som får hästen att helt böja sig i spåret.

Onsdag
En dag för lek och shopping. En dag man gör lite som man har lust. Man kan träna på vår bruksridningsbana, kanske vi gör en lustfylld tävling, eller går och badar, för den som vill ordnar vi en shoppingtur och /eller en rundresa i bygdens historia.

Torsdag
Nu känner alla sina hästar, kanske har man fått byta häst under veckan för att få den som bäst passar. Så denna dag rider vi en lång härlig tur med fantastiska långa härliga galoppsträckor. Lunchen har vi med oss och intar vid en trollsk sjö, där du även kan ta ett dopp.

Fredag
En lugn skön förmiddag, kanske behöver du tvätta dina kläder inför hemresan. Lunchen äter vi hemma och rider sedan ut en härlig runda som slutar nere på stranden vid en av våra många sjöar. Där badar den som vill i sjön, eller i vår vedeldade stora badtunna (alla får plats). Vi hjälps alla åt att laga en vildmarksmiddag. Vid dåligt väder så lagar vi maten och äter inne i en traditionell samisk tältkåta. En trollsk nattritt hem väntar sedan i den nordiska sommarnatten.

Lördag
Avsked och avfärd åt våra olika håll.


WORKING HOLIDAY
Ett alternativ till ridsemester är att aktivt dela i arbetet på gården och lära mer om hanteringen och tillridningen av hästarna. Detta unika program ger dig nya möjligheter att lära dig mycket nytt varje dag.
Du bor på gården och arbetar tillsammans med Olle och Åsa samt deras medarbetare, ca 4 timmar om dagen. Därefter blir det ca 3 timmars ridning varje dag. Det blir tillfälle att ta del av långritterna i skogen under veckan.
Du får bl a lära dig en hel del om naturlig ”horsemanship, ett alternativt förhållningssätt och en väg att rida in och träna hästen med mycket små hjälper.
Måltiderna lagas och äts tillsammans med dina värdar på gården.
Arbetet på gården kommer att vara precis det som behöver göras för stunden: Det kan innebära reparation av stängsel, stalljobb (rengöring mm), målning, träna hästar och få ordning i sadelkammare, mocka stallet, smörja sadlar och träns mm. Men självklart blir det också tid för bad, vila och eftertanke under en sådan här vecka.

 

Resekommentarer

 

Använd endast kommentarsfältet nedan när du vill
skriva en recension av en resa du redan åkt på!


Utvärdering efter genomförd resa

Speak Your Mind

*