Marocko – Sagolika långritter

Våra sagolika långritter i Marocko tar Dig långt från turistvägar och trängsel, ut på stora äventyr med möjligheter att uppleva ett sägenomspunnet och magiskt land från hästryggen. Sträck ut i ljuvliga galopper längs kusten, färdas genom avlägsna byar, klättra upp i Atlasbergens sluttningar, låt ökenvindarna smeka Ditt hår medan Du sträcker ut över slätterna och solen går ner över Sahara! Samtliga långritter erbjuder ett fantastiskt äventyr med enkel inkvartering som dock ger en äkta och unik känsla mycket likt de forna kamelkaravaner som färdats genom öknen.
Värdparet Driss och Rena guidar och delar med sig av sin livslånga passion för sitt vackra land, dess befolkning och sin kärlek till hästarna. Även deras stora kunskaper och erfarenheter av att färdas till häst till dessa otillgängliga platser kommer till nytta och de blir garanterat trevligt sällskap runt lägereldarna.

Året om arrangeras långritter av olika slag med 7-14 övernattningar. Här är det nästan alltid soligt och varmt, ibland mycket varmt men också ganska kallt på kvällar och nätter. Se vår hemsida för mer information. Värt att tänka på: Marocko är ett muslimskt land och förtäring av alkohol är relativt ovanligt. Tala om för guiderna om Du önskar vin till maten eller kalla öl efter en dag i sadeln. Som kvinna bör man tänka på att visa så lite hud som möjligt, speciellt vid besök i städerna.

Ridning

Hästarna är ganska små men starka, snabba och säkra på fötterna. Många är hingstar, dock med gott temperament. Det blir ungefär 4-8 timmars ridning per dag. Tempot är relativt högt och erfarenhet av ridning i terräng är ett krav och dessa ritter lämpar sig främst för de mer äventyrslystna som vill komma nära naturen. God kondition är också önskvärt då det bitvis handlar om att ta sig fram i svårtillgänglig terräng där man ibland får kliva av hästarna och gå bredvid.

Inkvartering och måltider

I regel bor man den första och sista natten samt någon eller några nätter mitt i programmet i delat dubbelrum på bekvämt hotell för att få unna sig lite bekvämlighet och sköna bad mellan lägervistelsens charmiga men enkla faciliteter. Alla måltider ingår; frukost, medtagen lunch (eller serverad längs vägen) samt varma lagade middagar vid lägerelden. Drycker på hotellen och alkohol ingår ej. Medtag egen sovsäck och ficklampa på samtliga turer.
Boendet på den stationära vistelsen är familjärt och ganska enkelt. Området bjuder på goda möjligheter till ridning runt gården.

Flyg

Information om flygresan till Marocko och ev transporter i landet ges vid bokningstillfället. Vi hjälper gärna till att ta fram förslag på passande flyg och bokar platser om så önskas.

Transfer

Alla resorna inkluderar transfer från flygplatsen utom Historiska Marocko dit Du tar Dig till hotellet med taxi, kostnad 10-15€ enkel väg. På hemresedagen ingår ej transfer, den tillkommer och betalas på plats ca 10-20€. Resorna börjar och slutar bl a i Agadir, Rabat, Fes och Ouarzazate.
Transfern hämtar i anslutning till respektive flyg .

2014

Inkvartering, måltider (dryck på hotellen och alkohol ingår ej), ridning, transfer (förutom i program Historiska Marocko), guider.

STATIONÄR VISTELSE
Flyg:  Till Rabat

HISTORISKA MAROCKO  7 nätter
Flyg:  Till Rabat
En intressant resa genom landets historia, från Meknes till Fez, längs olivlundar med magnifik utsikt över de mäktiga Rifbergen.
Inklusive: Inkvartering och måltider enligt programbeskrivning (se längs ned), ridning.
Tillkommer: Transfer 10-15€ enkel väg, all dryck på hotell, alkoholhaltiga drycker under ritten, entréavgifter till sevärdheter 1-2 Euro, dricks till personal på hotell ca 10 Dirham och till hästskötare 30-40 Euro per ryttare.
Minimum: 2 personer/grupp

Pdf-fil:  Historiska Marocko från Rabat »


ATLASBERGEN  9 nätter
Flyg: 
Till Fez
En ritt som tar Dig över ett vilt, orört landskap och skogar av cederträd med ap-kolonier och hjortar som nyfiket betraktar förbipasserande ryttare. Även enorma fårhjordar dyker upp längs vägen. Tillfälle ges att bada i sjöar och vattendrag.
Inklusive: Inkvartering och måltider enligt programbeskrivning (se längst ned), ridning, transfer från flygplatsen.
Tillkommer: All dryck på hotell och alkoholhaltiga drycker under ritten. Dricks till personal på hotell ca 10 Dirham och till hästskötare 30-40 Euro per ryttare.
Minimum: 2 personer/grupp

Pdf-fil:  Atlasbergen från Fez »


SABLE D´OR RITTEN  7 nätter

Flyg: Till Agadir
Denna ritt tar Dig mellan små terrakottafärgade byar där nyfikna ögon tittar fram bakom varje gardin och buske. Även bördiga flodfåror och härliga strandgalopper på denna ritt.
Inklusive: Inkvartering och måltider enligt programbeskrivning (se längst ned), ridning och transfer från flygplatsen.
Tillkommer: All dryck på hotell och alkoholhaltiga drycker under ritten. Dricks till personal på hotell ca 10 Dirham och till hästskötare 30-40 Euro per ryttare.
Minimum: 2 personer/grupp

Pdf-fil:   Sable d’Or ritten från Agadir »


 OASEN TAFILALELT  7, 8 eller 14 nätter
Flyg: 
Till Ouarzazate
Tar Dig högt upp på 150m höga sanddyner. Oaser av palmer och dadelträd blir välkomna avbrott mellan etapper genom storslaget ökenlandskap.
Inklusive: Inkvartering och måltider enligt programbeskrivning, ridning och transfer.
Tillkommer: All dryck på hotell och alkoholhaltiga drycker under ritten. Dricks till personal på hotell och hotellrestaurangerna ca 10 Dirham och till hästskötare 30-40 Euro per ryttare (1 vecka), 60-80 Euro (2 veckor).
Minimum: 3 personer/grupp
Datum 14 nätter: 16-30/3, 22/3-5/4 / 8 nätter: 16-24/3, 22-30/3
7 nätter: 16-23/3, 29/3

Pdf-fil:  Oasen Tafilalelt från Ouarzazate »

 

Resekommentarer

Vi pratar och berättar än idag om den otroligt fina ridsemestern i Marocko!
Maria Åström och Mario Stark, augusti 2010 (reste maj 2009)

2:a gången i Marocko: Efter den här ridturen kommer allt annat att vara långtråkigt! Fantastiskt spännande och fartfylld ridning, rena drömmen för den som vill galoppera långt och länge. Rena är otroligt inspirerande och hjälpsam och har alltid en lösning på alla situationer. Allt var välplanerat och välorganiserat och maten var fantastisk.
Else-Marianne Nordén, nov – 09

Allt var fantastiskt, jag blev otroligt väl bemött. Rena är en underbar människa och tog hand om mig hela tiden, hon är också en mycket bra ridinstruktör. Hästarna hade ett bra temperament. Mycket prisvärt med tanke på all ridning och alla upplevelser som jag fick. Allt var 100%-igt lyckat!
Else-Marianne Nordén, sep -08

Sammanlagt så var allt toppenbra. Rena är fantastisk. Spännande natur och kultur. Underbart att få komma bort från all störande civilisation.
Tomas & Siv, juni -07

Vänligt och vackert i Marocko
Utdrag ur en artikel publicerad i Stallmagasinet 5/2007

Allt fler väljer att åka på ridresor och antalet platser som erbjuds den ridsugne ökar. Hästens förmåga att ta sig fram i tuff terräng gör den till en perfekt följeslagare för dig som lockas av att se världen från en annan horisont än den traditionelle turistens.

För Malin Cidh, 23, föll valet på Marocko. Långa galopper, förtrollande natur och möjligheten att få uppleva ett spännande land långt från turistvägar och trängsel, avgjorde valet. Den krävande ridningen som stod på programmet avskräckte inte. Närmare åtta timmar i sadeln per dag, en vecka i sträck, är ingen lek. Inte ens för den erfarne ryttaren.
Vilka var dina förväntningar när du åkte till Marocko?
– Jag hade varit en hel del i norra Afrika tidigare, så min bild av landet var givetvis färgad av tidigare upplevelser. Men det visade sig vara mycket bördigare än jag hade föreställt mig och människorna längs vägen var också överraskande öppna, berättar Malin när Stallmagasinet träffar henne för att prata resminnen.
– Vart vi än kom stod människor längs vägen som vinkade och hälsade vänligt. En del gav oss till och med spå gåvor. Jag är övertygad om att den stora skillnaden i bemötandet från lokalbefolkningen, jämfört med tidigare resor, har att göra med att vi kom till häst. Människor blir helt enkelt helt öppnare.

I Marocko rider man hästar som är korsningar mellan berber och araber, och eftersom många muslimer inte anser att man bör kastrera djur är det hingstar och ston som gäller.
– Det fick man givetvis tänka på både när man red och när man hanterade hästarna, men det vållade inga problem.
Fyra till åtta timmars ridning skulle ta knäcken på många fyrbenta vänner, men inte de här. Endast en fick bytas ut under resans gång och en reservhäst användes ett par dagar för att avlasta stumma ben och trötta ryggar. I det stora hela var alla hästarna lika pigga när gänget anlände till Fez som när de lämnade Meknes en vecka tidigare.

Vädrets makter bjöd på soligt väder snart sagt hela resan. Bara en natt stod regnet som spön i backen.
– Den fjärde natten var det ett riktigt regnväder som förvandlade det ditintills torra underlaget till lervälling. Passande nog skulle vi bo på hotell natten efter, så det var verkligen ingen katastrof, berättar Malin.
Förutom den natten på hotell var det tält som hyrde ridresenärerna. En provisorisk dusch och toalett fanns också att dela på i tältlägret. Ett gäng marockaner såg till att ha lägret på plats och maten klar när ekipagen anlände trötta och slitna till nattvilan. För Malins del var maten ett litet frågetecken innan hon kom iväg. Hon är vegetarian och i Marocko äter man vanligtvis mycket kött.
– Min oro var helt obefogad, arrangörerna fixade mitt vegetariska alternativ över all förväntan. Generellt i det marockanska köket är det en hel del linser och bönor, och koriander kryddar det mesta. Lamm stod ofta på menyn för övriga gänget, som även fick prova på kamelkött vid ett tillfälle – vilket tydligen var en höjdare!

Rutinerna var ganska så lika från dag till dag. Fyra timmars ridning på förmiddagen, paus för lunch och fortsatt färd på eftermiddagen. Till häst får man se platser på ett sätt som man aldrig skulle komma i närheten av annars. Dessutom får man en hel del tid att tänka och reflektera över stort och smått.
– Jag gillar känslan av att vara ett med naturen. När du sitter till häst mitt ute bland berg och dalar, utan ett hus i sikte, inser man hur liten man är i stora vida världen. Det är en mäktig känsla.
Som ridresenär bör man kort och gott kunna konsten att uppskatta vackra vyer och inte ha lätt för att bli rastlös.
– Marocko bjöd verkligen på vidunderliga vyer. Inledningsvis red vi genom stora olivlundar medan naturen mot slutet av ritten var mer karg och jorden röd.

För Malin var det här tredje långritten hon gav sig iväg på. Första äventyret var en nervkittlande ridresa över Anderna från Chile till Argentina och den andra en fartfylld tur i Drakensberget, Sydafrika. Hur står sig Marocko i jämförelse med de andra två?
– För min del kändes Marocko som ett väldigt resvärt alternativ. Det är exotiskt trots att det inte är en så lång resa och inte heller särksilt dyrt med vare sig flygbiljetter eller uppehälle.

..så var går nästa ridresa?
– Nästa ridresa går antagligen till en estancia i Paraguay där man bland annat får hjälpa till med skötseln av boskapen. Jag hoppas och tror att jag kommer iväg till hösten…

Använd endast kommentarsfältet nedan när du vill
skriva en recension av en resa du redan åkt på!


Utvärdering efter genomförd resa

Speak Your Mind

*