Rumänien – historiska transylvanien

 

Naturen i dessa omgivningar är som skapt för ridning med ett böljande landskap med mjuka stigar, vägar, ängar och sluttningar nästan helt utan inhägnader eller begränsningar. Sommartid står hundratals vilda blommor och örter i blom, vilket ofta ger en underbar doftupplevelse. Lövskogar, pinjeskogar, porlande bäckar och höjder som överblickar det magiska landskapet är mycket mer av det som upplevs från hästryggen. Överallt finns underbara tillfällen för härliga galopper. Små charmiga byar där tiden tycks ha stått still upplevs också längs vägen.
I några av de små pittoreska byarna övernattar man på mysiga pensionat och blir väl omhändertagen av byborna. Det rumänska bondefolket är varmhjärtade och gästvänliga. De bjuder gärna in besökare i sina hem där unika tillfällen ges att bekanta sig med den enkla livsstilen. Genuint, äkta och mycket naturskönt!

Inkvartering & Måltider

Detta är en underbar ritt med nytt, trevligt boende varje natt och Ni bor då på charmiga pensionat.  Badrum delas i regel på varje boende. Vid några tillfällen bor Ni hos privata familjer som är kända för sin stora gästfrihet och som tar mycket väl hand om sina gäster. Alla måltider ingår, frukost och middag serveras på pensionaten och lunchen är picknick i naturen. Dryck till måltiderna ingår också (½ flaska vin eller 1 flaska öl, mineralvatten per person).

Hästar & Ridning

Hästarna består av olika raser som t ex Lipizzaner, Rumänsk bergsponny, Shagya-arab och andra rumänska korsningar. De 27 hästarna tränas regelbundet och är lätthanterliga med mycket bra hälsa, kondition och lugnt, bra temperament. Totalt ca 3-5 timmars ridning per dag med engelsktalande guide. Ni rider i varierad terräng genom dalar och berg, skog och öppna fält med tillfälle för flera härliga galopper!
Guiderna sköter sadlingen men man får gärna hjälpa till med den övriga skötseln av hästarna, dock inget tvång.
Ridnivå: Medelgod ryttare som är bekväm och säker i sadeln, van att galoppera och att rida i varierad och kuperad terräng.
Viktgräns: 90 kg
Efter att Ni har anlänt till de olika byarna och installerat er själva och hästarna kommer en annan guide att möta upp er. Guiden berättar om byn och dess historia och tillfälle kommer då att ges att få träffar de lokala byborna.
Icke ridande är också välkomna att delta i resan. I stället för att rida åker man bil (med egen guide) och turen är ungefär den samma som för de ridande. Man besöker och övernattar i samma byar. Middagarna och någon enstaka picknick lunch äter Ni tillsammans.

Klimat

Rumänien har ett behagligt klimat med måttlig nederbörd. Bästa tid att besöka Transylvanien är april – oktober då temperaturen ligger på 15 – 25 grader.

Flyg & Transfer

Man flyger lättast till Bukarest men det går också att flyga till Sibiu, Targu Mures och Cluj Napoca och Brasov.
Ni bör boka flyg med ankomst senast 15:30 och hemresa med avgång senast 09:00.

Transfer ingår i program Weekendritt men ej i program Transylvanien till häst.

Priserna är per person, enkel väg och betalas på plats.
Transfertiden är ca 50 min – 4½ tim beroende på vart man landar och hur mycket trafik det är:

Från Bukarest till Miklósvar:  €70 / 3-3½ tim, Zalánpatak, €75 / 3-3½ tim
Från Brasov till Miklósvar: €15 / 50 min, Zalánpatak, €20 / 1tim50min
Från Târgu Mures  till Miklósvar: €45 / 3 tim, Zalánpatak, €50 / 4-4½ tim
Från Cluj Napoca till Miklósvar: €80 / 4-4½ tim, Zalánpatak, €85 / 4-4½ tim
Från Sibiu till Miklósvar: €50 / 3 tim, Zalánpatak, €55 / 4-4½ tim

Program 2015

( Med reservation för eventuella ändringar )

Inkvartering 6 eller 4 nätter, alla måltider med dryck (½ flaska vin eller 1 flaska öl, mineralvatten), ridning, aktiviteter och guider.
Transfer ingår i program Weekendritt men ej i program Transylvanien till häst.

Dricks är en fin gest att ge i slutet på vistelsen, ca 10 – 20€ per gäst.

Förlängning: Det går bra att lägga till en extra dag för den som vill. Vid förlängning stannar man Dag 6 i Zalánpatak där ryttarna övernattar. Dagen efter rider man till Korospatak och kan på eftermiddagen delta i olika aktiviteter så som att bada med hästarna i en sjö eller att följa med på en kulturell utflykt. Förlängning bokas vid bokning av resan.


TRANSYLVANIEN TILL
HÄST
6 nätter / 5 dagar, Söndag – Lördag. Transfer ingår ej.
Ridtid: 3-5 tim ridning per dag.
Antal deltagare: 4 – 8 personer
Samma pris för icke ridande


WEEKENDRITT

4 nätter / 3 dagar, Torsdag – Måndag. Transfer ingår.
Alernativt program för icke ridande. Hör med oss om program.
Ridtid: 3½ – 5 tim per dag
Deltagare: 4 – 8 personer
Säsong: 9 Oktober 2014 – 27 Mars 2015
Datum: Valfritt! Torsdag – Måndag

Dag för dag program 7 nätter
(med reservation för eventuella ändringar)

 • Dag 1 Söndag
  Transfer kör Dig till Miklósvár eller Zalánpatak beroende på plats i inackorderingen. Byn Miklósvár ägdes tidigare av familjen Kalnoky och  är en typisk transylvansk charmig liten by. En del av de traditionella pensionaten i byn är varsamt renoverade för att behålla den typiska Transylvanska charmen och karaktären Ni övernattar i något av dessa mysiga pensionat.
  Zalánpatak är en liten avlägsen by som  ligger ca 25 km från hästanläggningen. Ni övernattar på förtjusande bondgårdar, upprustade av grevskapet Kalnoky  för Prins of Wales, som är belägna i den lilla byn omgivna av ängar, kullar och skogar. Er guide eller grevinnan Anna Kálnoky möter upp Er för en härlig välkomstmiddag och under middagen får Ni tillfälle att prata om hästarna Ni ska ha på ridturen.
 • Dag 2 Måndag
  Ni åker med transfer till rid centret där ritten sedan börjar med en stilla klättring uppför en bergsrygg och sedan rider norrut högt över betesmarker med fantastiska vyer. Ridningen över betesmarkerna bjuder på möte med fåraherdar med sin flock och på eftermiddagen rider Ni nerför sluttningarna och genom skogarna tills Ni kommer fram till Malnas Bai. Här sker övernattningen hos en lokal jägarfamilj. Tidigare var denna lilla by en blomstrande Spa-ort med många varma källor och med ett typiskt Transylvansk rustik spa arkitektur. Men åren har gått och idag är byn lite sliten och inte lika blomstrande.
 • Dag 3 Tisdag
  Idag går turen tillbaka i nordvästlig riktning genom de djupa skogarna i Hatod regionen där 6 byar samsas om samma skogsområde. Ridningen sker på tysta skogsstigar där man ibland stöter på björnspår. Efter att ha ridit runt den slocknade vulkanen Murgo går ritten nedför mjuka gräsbevuxna sluttningar tills Ni når Batanii byarna (Stora Bacon och Lilla Bacon). Där stannar Ni för övernattning och en god middag. Byborna är kända för sin vänliga gästfrihet och före middagen kommer de att stolt visa Er vattenkvarnen som fortfarande är i bruk och sina traditionella vävstolar.
 • Dag 4 Onsdag
  Ni rider vidare nordväst genom skogar och ängar för att sedan klättra upp till Szép Arca (Pretty Face), ett berg på dom södra sluttningarna av Hargita Range. Här öppnar sig en fantastisk vy över de avlägsna dalarna Barót och Olt Valley. Ridturen fortsätter ned till Kormos Valley där Rumäniens ex-diktator Ceausescus privata jakt ”stuga” ligger. Floden myllrar av forell och de våta ängarna har massor av fina vilda blommor. Ni övernattar och äter middag i en stuga i närheten av Ceausescus jakt “stuga”.
 • Dag 5 Torsdag
  Ritten går nu vidare åt söder genom Kormos Valley och det blir en lång ritt längs de lägre sluttningarna där Ni passerar byarna Filia / Erdófüle och genom ändlösa gräs ängar mot staden Barot. Ridningen fortsätter genom sluttningarna och bjuder på många härliga galopper innan Ni når dalen och floden Olt för att sedan komma till Miklósvar där pensionatet för övernattningen ligger.
 • Dag 6 Fredag
  Idag tar Er ritten från Miklósvar genom skogsklädda berg, dalar och korsar vattendrag. Picknicklunch serveras på Prins Charles ägor i Zalánpatak och denna del av regionen är rik på vilt. Efter lunchen anländer Ni till anläggningen för att lämna och ta farväl av hästarna. Transfer hämtar för att köra Er tillbaka till Miklósvar och för den sista övernattningen på pensionatet.
 • Dag 7 Lördag
  Efter frukost avresa till flygplatsen

 

Resekommentarer

En resa jag inte vill missa! Spännande upplevelser och en underbar natur för att inte tala om maten som var mycket god och vällagad. Resan var också en resa tillbaka i tiden och det var spännande att rida in i byarna och träffa lokalbefolkningen och ta en vila med en välsmakande öl i värmen. Hemresan ordnade värdparet så vi fick ett stopp vid greve Draculas slott för en snabbtitt.
Sylvia Larsson och 7 kamrater, sep – 09

Vilken upptäckt det var det här landet! Det är både vackra berg och ängar. Deras gästvänlighet fick det att kännas som om man var hemma och det är så tråkigt att veckan är över… Tack för allt!
Ellen, maj – 09

Min första ridsemester! Den här delen av Rumänien har gjort ett stort intryck på mig, så äkta. Hästarna är otroliga, starka som björnar och pålitliga. Ett stort tack till guiden som visade oss fantastiska saker och alltid förde hem oss säkert. Och sist men inte minst, Bertinas matlagning. Jag ser fram emot när kokboken kommer ut!
Jacqueline, maj – 09

Använd endast kommentarsfältet nedan när du vill
skriva en recension av en resa du redan åkt på!


Utvärdering efter genomförd resa

Speak Your Mind

*