Botswana – Makgadikgadislätten & Kalahari – i Livingstones fotspår

 • Kalahari
 • Kalahari
 • Kalahari
 • Kalahari
 • Kalahari
 • Kalahari
 • Kalahari
 • Kalahari
 • Kalahari
 • Kalahari
 • Kalahari

Ett storslaget landskap av öppna saltslätter, savann, och skogar med palmer och acaciaträd med underbart fin ridterräng öppnar upp för fantastiska ridupplevelser. Kombinationen av högklassig fartfylld ridning i säreget och mycket speciellt landskap och superb service, inkvartering och mat, gör den här resan till något helt exceptionellt. Lägg där till upplevelsen av att få se Afrikas vilda djurliv från hästryggen, ljuvliga kvällar kring sprakande lägereldar och det magiska skenet när solen går ner bortom den roströda horisonten. Vår vän från Malawi, David & Robin med familj har äntligen funnit en ny, underbar plats för sin uppskattade ridsafari. Nu kan alla ni som ridit med dem i Malawi (och alla andra också) återse dem i Botswana.

Nu delar de med sig av sitt nyfunna paradis av säreget och storslaget landskap av öken, savann, flodfåror och saltslätter som kan upplevas precis som det gjorts av jägare, missionärer och tidiga äventyrare – till häst. Underbar ridning utlovas över dessa mjuka och ridvänliga marker, såväl som sagolika vyer olikt allt annat och inte minst ett fantastiskt djurliv.

Inkvartering & Måltider

Inkvarteringen sker i traditionella safaritält och under torrsäsong i läger under stjärnorna en natt. Alla måltider och måltidsdryck ingår.

Hästar & Ridning

Här rider Ni underbara, pigga fullblodskorsningar, boerperd (afrikansk inhemsk ras), arabkorsningar mm. Hästar som lämpar sig väl för terrängen med god uthållighet och kondition som gärna sträcker ut i härliga galopper.
Utrustningen är engelsk stil med bekväma sadlar för långa dagar i sadeln.

Flyg & Transfer

Ni flyger till Maun via Johannesburg och därifrån vidare med litet chartrat flyg (ingår i resan) till safaricampen ca 45 min från Maun.
Viktgräns: Bagaget får inte väga mer än 20 kg på det chartrade flyget.

Program 2014

( Med reservation för eventuella ändringar )

I resan ingår: Inkvartering 5 nätter, helpension inkl måltidsdryck, ridning, all  transfer under ritten och chartrat flyg mellan Johannesburg och Maun.

Ingår ej: Flyg från Sverige till Maun.

Dag för Dagprogram finns att läsa längre ned på sidan.


I LIVINGSTONES FOTSPÅR – Makgadikgadi
5 nätter / 6 dagars ridning längs de säregna stränderna längs saltvattensdammarna. En semiöken med naturscenerier som ej kan ses på någon annan plats. Även djurlivet som anpassats till de speciella förutsättningarna är helt unikt. Surikat, brun hyena, zebra och gnu mm.
I den torra säsongen rider grupperna långt ut på den torra saltslätten, i våt säsong upplevs hjordar av vandrande djur i det som kallas migrationen. OBS! Ridning och övernattning ute på Makgadikgadi kan endast göras i torr säsong. Om det inte går att rida ut på slätten, övernattar Ni med utsikt över den i stället.
Torrsäsong: Inkvartering 3 nätter på lyxig lodge  och 2 nätter i “fly camp” ute på saltslätterna (enklare läger under bar himmel).
Våt säsong: Inkvartering 3 nätter i lyxig lodge och 2 nätter i tältläger vid saltslätterna.
Två safaris erbjuds per månad från maj till september.
Antal deltagare: 2 – 8 personer.  För denna ritt krävs minst medelgod ridvana.


KANOTFÄRD – Skräddarsydd förlängning

Kanotfärd längs med Selindafloden med 3 nätter för grupp på minst 4 personer.
En fantastisk avslutning på ridsafarin och balsam för själen blir denna naturupplevelse i ett av Botswanas viltrikaste områden. Håll ögonen på flodhästarna längs floden, stanna till för att spåra buffeljordar och elefanter till fots med er guide. Fågellivet är fantastiskt likaså!
Inkvartering under den här färden är mycket enkel med små tält. Middag runt lägerelden. Lägren transporteras med kanoter och sätts upp endast för natten. För den som inte vill paddla kanot, kan tillfälle ges att vandra till fots.

Dag för Dagprogram


I LIVINGSTONES FOTSPÅR – Makgadikgadi

(Med reservation för eventuella ändringar)

 • Dag 1
  Ankomst till Mauns flygplats och möte med guide och vård David som ser till transfern till lägret. I skuggan av Acaciaträd och Mokolwanepalmer ligger den välkomnande lodgen som blir lägret för 3 av 5 nätter. Här överblickas den stora Makgadigadislätten och dess magnifika landskap (Makgadigadi-Nxai Pans National Park).
  Huvudlägret:
  Lägret är fräscht, rent och enkelt, ändå så otroligt lyxigt för att vara ute i vildmarken. Huvudbyggnaden besår av material från naturen med traditionellt basttak, trädeck mm. Här finns matsal med underbar utsikt, ett litet bibliotek och en bar. För varma dagar finns en liten pool.. Rummen består av klassiska safaritält på trädeck. De är mycket rymliga med bekväma sängar och eget badrum med WC och varm dusch.
  Sängarna bäddas upp med härliga bommulslakan. Efter te och lite avkoppling väntar hästarna. En härlig ritt i solnedgången för att lära känna hästarna och varandra lite inför det kommande äventyret!
  Åter till lägret för en drink när solen går ner.
  Middag i skenet av lägerelden och till Afrikas alla läten (Kalaharis lejon som ryter i fjärran).
 • Dag 2
  Upp i gryningen (vem kan sova en sådan morgon?), en läcker frukost serveras och uppsittning för en lång ärlig dag i sadeln. Ritten tar Er över ett betagande landskap kallat ”Tusen öars land”, med ståtliga palmer och mjuka fina ytor att rida över. Under vissa tider på året när djuren rör sig norrut är området fullständigt fullt av enorma hjordar av zebror och antiloper, såväl som efterföljande rovdjur med dem..
  De vita slätterna bortom palmöarna bjuder på fantastisk terräng för hästarna att färdas över.
  Åter till lägret för en smakfull lunch och en siesta innan eftermiddags te/kaffe, kakor och kvällens safari i jeep. Förhoppningsvis ges tillfälle att se några av nattens djur som gör sig redo för jakt. Den bruna hyenan är rikligt förekommande i området. I mörkret slås strålkastare på och tillfälle ges att se fler av djuren aktiva på natten.
  Åter till lägret för en läcker middag i skenet av stearinljus och lägereldens sken.
 • Dag 3 Vidare mot Xau Xau
  Efter frukost bär det av på en lång ritt österut, en mindre väska med det nödvändigaste för de två kommande dagarna packas. Ritten tar Er från saltslätten in i lummiga Mopane och Acacia skogar över ljuvliga gröna grässlätter. Området har ett rikt fågelliv, inte minst rovfåglar som ofta ses på nära håll. Här vistas också Kuduantilop och enstaka elefanter.
  Vid lunchtid nås ett gigantiskt Baobab träd som ligger längs den historiska missionärsvägen som Livingstone färdades på sin färd norrut. Barken på trädet är ristad av vandrare som passerat förbi för över 150 år sedan. Lunchen serveras i skuggan av några palmer i ett intressant område där spår från stenåldern ofta funnits.
  Siesta under dagens varmaste timmar, följt av kaffe/te och kakor.
  Ritten under eftermiddagen (när skuggorna är riktigt långa) tar Er ut till lägret vid Xau Xau. Lägret består av små enkla tält med enkel bädd på madresser. Här finns möjlighet att få en varm sk ”bucket shower”, (uppvärmt vatten upphängt med en stril). Matsalen är i ett större tält, men oftast dukas det upp under Kalaharis stjärnklara himmel, så magnifik att den inte får missas ett enda ögonblick.
 • Dag 4
  Vakna till kaffepannans fräsande på lägerelden och bjuds på en lätt frukost. Upp till häst och ut för att bekanta Er med Kalaharis mest fascinerande invånare, Meerkats (surikat).
  En stor koloni, inte tama, men vana vid ryttare och dess icke hotfulla närvaro, gör det lätt att komma nära dem. En förtjusande upplevelse!
  En kall morgon kan de faktiskt krypa upp intill ryttare som sitter på marken för att få lite mys i värmen, eller använda ryttarens huvud som ”utkiksplats”…
  Genom att ägna lite tid med dessa underbara varelser ges tillfälle att lära sig lite om deras sociala samvaro och kommunikation. Se solen gå ner och stjärnorna tar vid, om månljuset tillåter fortsätter ritten i dess sken.
  Ute på den enorma vita slätten slås ett enkelt läger upp. Ni sover på utrullade madrasser och somnar under den stjärnklara himlens sken. Obs! Endast mellan maj-okt.
 • Dag 5 Vakna ”på månen”!
  En helt oförglömlig morgon i fullständig tystnad när solens första sken kittlar i ögonvrån.
  Detta extraordinära landskap kommer aldrig att glömmas!
  Sitt upp och njut av ännu en härlig dag till häst, i detta storslagna landskap. Här ses ofta ensamma strutsar vandra på slätten. Här och var dyker de gigantiska Baobab träden up (de ser ut som om de är upp och nervända). De kan mäta upp till 25 meter runt stammen.
  Intill ett av träden dukas det upp för lunch.
  Sen eftermiddag rider Ni vidare mot huvudlägret igen.
  När solen går ner och dagens sista ljus försvinner, samlas gruppen runt lägerelden för en drink och samtal om dagarna som upplevts tillsammans.
  En varm, skön dusch väntar liksom en läcker middag i oljelampans sken.
 • Dag 6
  Morgonen ägnas åt en fotsafari ledd av bushmän från Zu stammen. Här erbjuds ett ”fönster” till det förflutna när dessa skickliga män lär oss om historian, hur människor överlevt här i extrema förhållanden genom att använda växter och djurens beteenden.
 • En sista härlig lunch i lägret innan avresa.

 

KANOTFÄRD – Skräddarsydd förlängning
(Med reservation för eventuella ändringar)

Under år 2009 & 2010 gjorde den höga vattennivån i norra Okavango deltat att Selindas vatten tog oväntade vändningar som den inte gjort på ett 30-tal år. Detta öppnade helt nya spännande möjligheter att uppleva vattenvägarna med kanot, där möjlighet ges att uppleva området likt det gjorts i gångna tiders safari expeditioner. Här är det kamping längs floden och ett stillsamt paddlande på det spegelblanka vattnet som bjuder på den härliga upplevelsen och hjälper oss finna oss själva ett par dagar.
Sträckan längs floden består av ca 45 km riktig vildmark. Här strövar stora elefantjordar fritt, plaskandes och lerbadandes längs floden… Självklart kommer också många andra arter ner till floden för att dricka: buffel, giraff, olika antiloparter, vildhundar, lejon och leopard mm.
Här finns över 300 unika fågelarter.
För den som inte vill paddla kanot, kan tillfälle ges att vandra till fots.
Under dagen kommer snacks och dricksvatten serveras för att hålla energin uppe.

 • Dag 1
  Flyg från maun till Selinda Reservatets egen landningsbana. Under flygturen ges en underbar utsikt över de lummiga vattenvägarna från ovan. Flyget tar Er över Linyantis våtmarker vars glittrande reflexer skimrar i solens sken. Ofta ses flodhästar och elefanter redan från flygplanet, där de vandrar och plaskar i vattnet.
  Vid landningsbanan väntar en 4-hjulsdriven jeep som kör Er till lägret, safarin börjar direkt och allt tänkbart kan ses på en gång med lite tur. Färden till startpunkten tar ca 3 timmar.
  Området består av Mopaneskogar och vattenhål dit elefanterna kommer för att dricka.
  Det blir snart uppenbart hur vilt och helt opåverkat detta område är av omvärlden.
  Plötsligt ligger den där, floden med allt sitt livgivande vatten, växtliv och djurliv. En säkerhetsdemonstration och genomgång görs innan Ni startar er färd ledd av erfaren guide och medföljande kamppersonal. Några av personalen kommer hela tiden att färdas landvägen före för att förbereda nattens läger och middag.
  Lägren består av mindre tält med bäddplatser på bekväma madrasser.
  Det kommer finnas varm dush och toalett i alla läger.
 • Dag 2
  Efter en smakfull frukost möter Ni dagens första solstrålar ute på flodens vatten. Efter hand som solen värmer upp morgonluften, ges nya tillfällen att uppleva spännande överaskningar runt varje böj av floden. Badande elefanter, andra djur som dricker och underbart vackra fåglar som vadar i det grunda vattnet.
  Efter en god lunch kan den som vill ta ett dopp och lite vila i skuggan av ett träd.
  Sen eftermiddag paddlar Ni vidare mot nattens läger längre ner längs floden.
  Efter en härlig middag lagad över lägerelden och serverad under stjärnklar himmel, faller Ni i djup sömn efter dagens härliga äventyr. Den som är uppmärksam precis innan så sker, kan höra allt från grodornas intensiva läten till lejon som ryter i fjärran… En praktexempel på det som kallas ”The sound of Africa”…
 • Dag 3
  Ännu en spännande dag på floden som närmar sig själva Selinda. Vattennivån sjunker något för att sedan stiga igen. Stora mängder vilda djur håller till i området och söker sig hela tiden till flodens vatten. Här ses ofta flodhästar i vattenbrynet. Efter ännu en härlig lunch paddlar ni den sista sträckan fram till det sista lägret där middagen väntar. Kvällen avslutas runt den sprakande lägerelden till ljudet af Afrikas alla läten.
 • Dag 4
  Efter en liten sovmorgon ges tillfälle att vandra den sista biten till fots med egen guide, eller att paddla den sista biten. Efter en brunch serverad sen morgon, körs Ni till Selindas flygstrip och avresa mot Maun och Er fortsatta resa.

 

Använd endast kommentarsfältet nedan när du vill
skriva en recension av en resa du redan åkt på!


Utvärdering efter genomförd resa

Speak Your Mind

*