Jordanien – En fridsam och vacker överraskning

 • Jordanien
 • Jordanien
 • Jordanien

Jordaniens extraordinära ökenlandskap kan knappast upplevas bättre än från hästryggen. Vinden, skiftningarna i sanden, stillheten, dofterna, och de vandrande bedouinerna med sin betande boskap (kameler och får). Allt upplevs på ett nära och äkta sätt, från hästryggen. Wadi Rums vida sandsluttningar där vinden format vågmönster i den guldgula sanden och jättelika klippformationer sätter fart på fantasin. Lanskapet påminner ibland om andra öknar, men är ändå så otroligt unikt och annorlunda. De rödgula sandstensklipporna lyser som guld i solnedgången och skapar ett sagoskimmer som skänker värme i skälen långt in på kvällen när lägereldens stillsamma sprakande tar vid.

Wadi Rum som ligger i de södra delarna av Jordanien har ett av världens mest storslagna och vackra ökenlandskap. Likt ett hav sträcker landskap av sandstensklippor och olikfärgade sanddyner ut sig mot horisonten. Wadi Rum är också hemvist för Zalabea Bedouinerna som färdas på sina kameler genom öknen för att finna bete åt kamelerna och fåren. De bor i sina tält och är vida omtalade för sin gästfrihet och kärlek till friheten och öknen. En underbar resa och plats att låta sig drömma bort i en stund, att glömma vardagens stress och bekymmer och bara låta sig omslutas av öknens faschinerande väsen och stjärnklara nätter…

Fler orter som ingår i färdplanen Petra kallas för Jordaniens skatt, som redan för 2000 år sedan var en livlig handelsstad. Staden är i dag med på UNESCOS världsarvslista, Jordaniens största sevärdhet och anses vara ett underverk i klass med pyramiderna. Staden byggdes djupt ner i en ravin och hölls gömd och säker av bedouinerna fram till för ca 150 år sedan då den återupptäcktes. Färden ner hit är spännande och upplevelserik då den kantas av historiska byggnader, ruiner, tempel, amfiteatrar och smala gränder. En historisk sevärdhet som inte får missas!
Röda havet: En underbar avslutning på ridresan blir vistelsen vid Röda havet. Tillfälle ges att bada och snorkla!
OBS! Se datum och färdplan för vilka resor som inkl detta!

Flyg

Flygresan bokas till Amman.

Transfer

Transfer från/till Ammans flygplats ingår i resans pris om ankomst till Amman är mellan kl 16 – 01:00 dag 1 (ankomstdag) och på hemresedagen mellan kl 00:00 – 14:00 dag 9 eller 10 (beroende på ridpaket).
Om någon anländer helt andra tider kan det bli tvunget att boka separat transfer mot tillägg. Pris per bil ca 450:-

Inkvartering

Inkvartering 4 nätter i dubbelrum på 3-4 stjärniga hotell.
Resterande 5 nätter bor Ni i läger. Här finns möjlighet att sova under stjärnorna, i tvåmannatält eller ibland i traditionella tält likt bedouinernas traditioner.
Under december görs kortare resor med fast läger, resorna är då med totalt 8 nätter.
Enkelrum på hotellen och i tält mot tillägg. På förfrågan!
För den som är villig att dela rum/tält med en okänd person så tillkommer inget enkelrums tillägg, om det på plats visar sig att det inte finns någon att dela med och man tvingas att ta enkelrum. Detta gäller inte för en eventuellt bokad extra natt på hotell.

För grupper och på förfrågan
För högkomfort finns nu boende i högklassiga tält. För boende på 5* hotell istället på 9 nättersprogrammen tillkommer ett tillägg.

Icke Ridande
Det går bra att följa med på denna resa även om man inte rider eftersom Du då istället åker med i den Jeep som transporterar bagaget.

Andra aktiviteter.

Det går även bra att följa med och göra andra aktiviteter där man då möter upp de ridande till lunch och middag. Exempel på dessa aktiviteter är kamelritt, vandring och klättring.
Dessa program har samma pris som häst ritterna.

 

Måltider

Måltiderna som inte äts på hotellen, lagas av en duktig beduinsk kock. Han lagar en mängd goda traditionella rätter.

 • Frukost: Arabiskt bröd, marmelad, ost, omelett mm samt bedouinskt kaffe och the mm.
 • Lunch: Om det är varmt, serveras lunchen kall. Det är mycket sallad, frukter mm.
 • Middag: Traditionella rätter med ris, grönsaker, kyckling eller lamm. Frukt mm

Måltiderna äts på traditionellt vis, sittande på marken (på underlag) och man äter med sked eller händerna.

 • Drycker: Obegränsat med vatten, juice och läsk ingår.

2 luncher ingår ej i Petra och Agaba för att Ni själva ska få välja lite vad Ni vill äta dessa dagar.

Hygien

Enkelt och primitivt: Vid varje läger pekas ett område ut som används som WC, detta rengörs på morgonen. Papper måste brännas upp, tändare tillhandahålles.

Dusch: Varje dag finns en dusch tillgänglig, dock med viss begränsning på vattnet (för att undvika slöseri med denna bristvara i öknen).
Medtag våtservetter och lite tolerans. Trots allt är det en sagolik upplevelse att få komma ut och uppleva detta. Efteråt kan man njuta av bad och dusch!

Stall och hästar

Stallet är beläget mitt i den lilla byn som i sin tur ligger vid ingången till Wadi Rums naturvårdsområde. Här finns ett 10-14 tal välskötta och välridna araber som lever i öknen året om. De är vana vid livet i öknen, är tåliga och stadiga på fötterna. Hästarna är pigga och glada, men ändå lättridna. Som alla araber är de snabba och lite känsliga och kräver en någorlunda stadig hand.

Men här finns hästar även för mindre erfarna ryttare.
Från start gör man allt man kan för att para ihop hästar och ryttare för att alla skall bli nöjda med sin häst för resten av vistelsen.

Den som är lite tränad med god fysik får troligtvis mest ut av resan, även om den lite mindre erfarna ryttaren klarar detta också. Dock måste alla klara av skritt, trav och galopp och att sitta till häst många timmar om dagen.
Då hästarna är relativt små, gäller en övre viktgräns på 85 kg, dock kan ev större hästar reserveras i förväg och undantag göras. Men detta måste förberedas, så ge oss i så fall informationen i god tid. Ryttarna måste ha en god kondition. Vissa partier av ritten är svårtillgängliga då Ni kommer att bli ombedda att sitta av och gå bredvid hästen.
Ridnivå: Mellan till hög Tempo: Skritt, med goda möjligheter till trav och flera galopper per dag. Ni rider ca 20 Km per dag.
Gruppstorlek: 2-10 ryttare. Vi delar dessa avgångar med engelska, franska och holländska ridföretag.
Ridutrustning: Bekväma sadlar för ändamålet, typ Wintec. Inga sadelväskor, i stället fickor i sadelfilten där vattenflaska, solskyddskräm, kamera mm kan placeras.

Team

Helene & Saleem är värdarna som alltid finns med och ser till att allt går bra och att alla är nöjda. Mestadels möter Helene vid flygplatsen och guidar tillsammans med Saleem hela resan. Saleem är ansvarig för hela teamet och utrustningen.

Ridguiderna: Är franska eller bedouiner som talar flytande engelska. De har god erfarenhet, känner hästarna väl, programmet och färdvägen. De är också väl bekanta med den lokala kulturen och är uppfödda i öknen. De kan således fatta beslut om ev nödvändiga ändringar i programmet om så skulle vara nödvändigt på grund av väderförhållanden. De är också kapabla att fatta rätt beslut om så är nödvändigt vid en akut situation av något slag. Vidare är de mycket glada och tacksamma över att få dela med sig av sina berättelser, sånger och traditioner runt lägerelden.
En första hjälpen låda tas alltid med på alla resor.

Utrustning: Två jeepar följer med gruppen. En transporterar mat och vatten till hästarna mm. Den andra har all övrig utrustning, mat, väskor mm. Ert bagage transporteras mellan lägren.

Väder

Generellt: Det kan regna mellan december och mars. Bästa tid att resa är mellan september-november & mars-juni, då nederbörd är ovanligt.

Det kan vara både kallt och varmt, därför måste utrustning för alla väder medtagas. Varm jacka och tröja för kvällarna, tunna bomullskläder mm. Under de varmaste timmarna på dagen vilar oftast hästar och ryttare i skuggan av något träd.

Att ta med på resan

 • Sovsäck
 • Sandaler, trekkingskor/kängor att rida och gå i.
 • Keps/hatt, solskyddskräm
 • Personlig medicin, solskyddsfaktor
 • Varm tröja och jacka
 • Badkläder
 • Ficklampa
 • Tunna byxor och shorts
 • Långärmade bomullsskjortor att rida i (tunna). De ger solskydd.

Tänk på att det är ett Islamiskt land, för att anpassa sig i den lokala miljön bör man skydda axlar och knän. På allmänna platser bör detta följas noggrant, på isolerade platser ute i öknen, accepteras shorts och tunna toppar. Dock ej djupa urringningar mm.
Euro är gångbar valuta.
Inga krav på speciell vaccin.
Personlig reseförsäkring är nödvändig att teckna före resans start.
Visum kan ordnas vid inresa i landet och kostar 40 Dinar. Betalas kontant på plats (de godtar ej kortbetalning)
Dricks: Man bör lämna dricks (minst 20 dinar) då det är en del av personalens lön. Men som vanligt är det alltid frivilligt.

2014

( Se dag för dagprogram nedan)

Nytt fr o m 2014: Det går nu att välja mellan ritter med vistelse 8 eller 9 nätter och för ritten 9 nätter kan man välja mellan 2 olika avslut på ritten.
Basprogram
Dag 1: Transfer hämtar på flygplatsen och kör till hotellet i Madaba.
Dag 2: Besök i Petra. Övernattning på hotell vid Petra.
Dag 3: Tidig transfer till Wadi Rum. Ritten startar. Övernattning i tält.
Dag 4-7: Ridning och Övernattning i tält.
Alternativ 1 / 9 nätter
Dag 1-7: Enligt basprogrammet.
Dag 8: Ridning, lunch vid stallet, transfern till hotellet i Madaba.
Dag 9: Besök på förmiddagen i gamla stan i Amman för att på eftermiddagen bada i Döda Havet och besöka berget Nebo. Tillbaka till hotellet i Madaba.
Dag 10: Transfer till flygplatsen.
Alternativ 2 / 9 nätter
Dag 1-7: Enligt basprogrammet.
Dag 8: Ridning, lunch vid stallet, transfern till hotell i Aqaba.
Dag 9: Bada och snorkla i Röda Havet. Transfer till hotellet i Madaba.
Dag 10: Transfer till flygplatsen.
Alternativ 3 / 8 nätter
Dag 1 -7: Enligt basprogrammet.
Dag 8: Ridning, lunch vid stallet, transfern till hotellet i Madaba.
Dag 9: Transfer till flygplatsen

8 nätter: Transfers (enligt tider ovan), inkvartering 8 nätter respektive, 6 riddagar med 5-6 timmars ridning per dag, alla måltider utom 1 lunch och angivna drycker, entréavgifter och guidning.
9 nätter, Alt 1 : Transfers (enligt tider ovan), inkvartering 9 nätter respektive, 6 riddagar med 5-6 timmars ridning per dag, alla måltider och angivna drycker utom lunch 2 dagar, entréavgifter och guidning.
9 nätter, Alt 2 : Transfers (enligt tider ovan), inkvartering 9 nätter respektive, 6 riddagar med 5-6 timmars ridning per dag, alla måltider och angivna drycker utom lunch och dryck 2 dagar, entréavgifter och guidning.
Ingår ej: Utrustning för snorkling.

 

Icke Ridande är också välkommen.

Enkelrumstillägg / Tält: På förfrågan!

 

Ungefärligt så här kan programmet se ut, resor med olika läger: (reservation för ändringar)

 • Dag 1
  Först möts Ni på flygplatsen och körs till Madaba och bor en natt på Mosaic City eller liknande. Det tar ca 25 min från flygplatsen. Middag ingår. Om tid ges (tidig ankomst) kan lite sevärdheter besökas på vägen.
 • Dag 2
  Tidig avresa kl 08.30 mot Petra, resan tar ca 2.5 timmar. Resan börjar med ett mycket intressant besök i Petra. Ni har en guidad tur inkluderad i 4 timmar (engelsktalande guide). En fantastiskt kulturskatt väl värd att ägna en dags besök i! Var och en kan välja om de vill stanna bland dessa gränder eller gå till hotellet. Middag på hotellet.
 • Dag 3
  Avresa från hotellet efter frukost, bilresa ca 1.5 timme till byn Wadi Rum på förmiddagen. Gruppen körs i jeep till det första lägret inne i naturvårdsområdet. Detta ligger ca 15 km från inträdet i parken, i botten av ravinen/dalgången Jebel Abu Hassaran. Det blir tillfälle att dricka sin första kopp bedouin the, möta hästarna och teamet.
  Den första ritten tar Er genom Abu R’shebie dalgångar, med besök vid Um froths fantastiska klippbro (utformad i berget). Efter lunch rider Ni genom ett öppet landskap med fantastisk utsikt över de röda sanddynerna in i horisonten. Övernattning vid en smal ravin, Fam Al Geder.
 • Dag 4
  Efter frukost rider Ni vidare genom de södra delarna av parken. Um Raza, vars dramatiska raviner och röda sanddyner ger ett imponerande första intryck på Er. Längs vägen stannar Ni till i Arab Antar, en naturlig grotta känd från många legendariska berättelser i landet. Lunch serveras vid Wadi Sabat som ligger bara 5 km från gränsen till Saoudi. Sedan fortsätter ritten till. Cerdan valley, där Ni ser en gammal historisk brunn/källa som bedouinerna fortfarande använder. Övernattning i Um Umgur.
 • Dag 5
  Denna morgon rider Ni vidare genom Nougra valley med sina kritvita sanddyner. Fler säregna klippformationer och broar som naturen skapat av gigantiska klippor där urholkningar slipats av vind, vatten och sand sedan urminnes tider. Lunchen serveras vid Al Sams dalgång. Under eftermiddagen rider Ni vidare genom Sweighe med storslagen utsikt over ett stort naturskönt område som kallas Dissih.
  Övernattning vid den spektakulära ravinen Barragh canyon som erbjuder vindskydd och fantastisk utsikt.
 • Dag 6
  Efter frukost rider Ni över den längsta bergskammen Barragh canyon där hela tiden sagolika vyer öppnar sig för Er i alla riktningar. Här finns några av de vackraste och mest kända klipporna i landet vilka varken kan göras rättvisa i text eller bild!
  Lunchen äter Ni i området vid Afleh, känt för sina svampliknande klippor. Under eftermiddagen rider Ni längs smala raviner mot nattens lägerplats i Abu Rashaba.
  En underbar och händelserik dag som avslutas vid lägerelden!
 • Dag 7
  Denna dag rider Ni längs delar av Ragah dalgångar.
  Lunchen serveras vid Umfishie, där Ni får tillfälle att se intressanta grottmålningar i berget. Under eftermiddagen rider ni över de jättelika röda sanddynerna genom Rash Rashas område till nattens läger i Um Sabatha.
 • Day 8
  Ritten tar Er vidare till Jebel Qatar där Ni får se den kända källan. Sedan rider Ni vidare till Jebel Khazali under eftermiddagen, här finns fler intressanta, historiska målningar på bergen.
  Ritten fortsätter till den lilla byn Trafel Marar Valley.
  Här avslutas ritten och Ni tar farväl av hästarna.
  Ni körs vidare i buss ca 1.5 timme till Ert hotell, Days Inn*** (eller liknande) i Aquaba.
  Middagen serveras på en trevlig restaurang (Haret Djoudna) som har många specialiteter att prova på.
 • Dag 9
  Efter frukost är dagen fri för att vandra runt i Aquaba eller att besöka Royal Diving Center för att bada och snorkla i Röda Havet (transfer och inträde ingår). På eftermiddagen körs gruppen till Mosaic City Hotel dit Ni anländer ca 19.00 En traditionell avskedsmiddag avnjuts på restaurang med trevlig miljö och goda rätter från trakten.
 • Dag 10
  Avresa till flygplatsen och hemresa.

 

Resekommentarer

Kan jag åka tillbaka snart? 🙂 Det var en finfin resa. Trevligt resesällskap, fantastiskt trevliga och tillmötesgående guider (min kamera gick sönder och då fick jag en engångskamera för att kunna fota, plus att Saleem fotade lite extra bilder på mig till häst) – härliga hästar (hade 3 olika) och en väl upplagd resa från start till mål.
Jag är verkligen jättenöjd!
Emma Rådahl, maj 2011

Jag ska fylla i utvärderingen så småningom, men vill passa på att uttrycka min lycka även här. Det känns som ett privilegium att ha fått dela lite av dessa beduiners liv och kultur. Vi blev otroligt väl omhändertagna och hela turen var mycket välorganiserad. Salem (som red med vår grupp på 7 st), Saleem (som servade och höll sin hand över det hela), Muhammed (som red med en familj på 4 st), kocken Muhammed (som lagade så god mat) m.fl. var dessutom underhållande på många vis. Även fulla av humor! Min häst var högbent med ett långt och härligt steg.
Vi hade ett par fina dagar i Aqaba, svalt men badbart, kryddade sen med en bussfärd tillbaks till Amman-Madaba och avslutade det hela med en spännande taxifärd genom dimmorna på småvägar (eller en potatisåker?) till flygplatsen kl 4 på morgonen. Transfern var också mycket punktliga och trevliga!
Varma hälsningar, Gunilla (som redan drömmer om nästa…), december 2010

Det sägs att att en bild säger mer en tusen ord, men ingen bild jag har sett kan ens komma i närheten av att beskriva Wadi Rums skönhet! Den måste upplevas! Hela resan måste upplevas!! Vi mötte underbara, gästfria människor, som fulla av humor generöst delade med sig av sina tankar och sitt liv, svarade på frågor och i lägereldens sken skrattade tillsammans med oss åt likheter och olikheter.
Överallt möttes jag av stolthet, stolthet över sitt land, sin kultur och över sitt vackra arv, och var man ett djur – stolthet över att vara just den man var! Klippstaden Petra var en magisk upplevelse och så får jag nog också beskriva doppet i Döda Havet!
Som uppfödare av Arabiska Fullblod hade jag naturligtvis hört berättas om Jordanien och sett bilder, men aldrig hade jag kunnat föreställa mig upplevelsen i att faktsikt vara där. Och ja – visst var hästarna jättefina! Lättridna, känsliga, alerta och älskade.
Tack Mary! Du har gjort det igen!
Louise Wale, December – resan 2010

Fantastiskt land, underbara och välskötta och omtyckta hästar, god mat, underbara beduiner, episk öken. Bland de finaste resorna jag gjort. Allt gott.
Liza Braaw, september 2010

Vi var mycket nöjda! Alla arrangemang klaffade perfekt. Min hästapålle var enögd och hade en tand som stack ur munnen, men det påverkade inte ridningen. Han var uthållig, bekväm och lättmanövrerad. Landskapet är enastående i sitt slag och en förmån att få ha upplevt från hästryggen. Ridningen ger en alldeles speciell känsla. Kocken lagade utmärkt mat. Vi hade tillgång till tält men jag låg utomhus under stjärnorna. Det var en fin upplevelse. Det finns mycket mer positivt att säga! Rekommenderar resan till alla uthålliga ryttare som vill uppleva något extra!
Kerstin Cronqvist, maj – 2010

Allt fungerade perfekt med hotell, hämtning, transfer. Trevligt bemötande överallt. Charmig & trevlig guide. Välmående och pigga hästar. En av de bästa resor jag gjort!
Anna Lemke, mars 2010

Resan var jättefin. Hotellen var bra, människorna enormt vänliga men huvudsaken var vistelsen i öknen. Den motsvarade alla förväntningar och överträffade alla drömmar om öknens skönhet och stillhet. Hästarna var jättefina och väl valda efter ridförmåga. Jag red i en liten grupp bestående av fyra personer, jag, tre fransmän och guiden som var uppväxt i öknen. Detta var verkligen ett extra plus eftersom han var så väl förtrogen med landskapet och dessutom hade studerat geologi och historia. Varje kväll kom dessutom ägarparet ut med middagsmaten; kyckling, fisk, getkött etc. Helene älskar sina hästar och hade gjort ett fint arbete att matcha oss med dem. De var i fin form trots slutet på säsongen, och det märktes verkligen hur väl omhändertagna de var.
Hälsningar och tack från en mycket nöjd Kicki som varmt rekommenderar denna resa till alla som älskar hästar och öknar.
Kicki Thurfjell, maj -09

Resan var välorganiserad, allt fungerade superfint! Värdarna var positiva och omtänksamma. Saleem, vår guide, och hans beduin-team gjorde allt för vår trivsel, Momu vår kock trollade fram otroligt läckra måltider under enkla förhållanden och hästpojken var alltid färdig att ge en hjälpande hand om det behövdes. Saleem och hans bror Salim underhöll oss på kvällarna med sitt oerhört naturliga, charmiga, artiga, uppmärksamma sätt att umgås med alla. Hästarna var oerhört lätthanterliga och vänligtsinnade. Jag är glad att Petra hörde till programmet, har många gånger tänkt att jag vill beskåda detta underverk, nu var det ju toppen att det kunde kombineras med en ridresa. En förtrollande plats där mänsklighetens urgamla historiska vingslag kändes hisnande närvarande. Wadi Rum gjorde mig både gråtmild och ödmjuk inför naturens underverk, vilka former och skulpturer i sandstensklipporna. Vilken ro och stillhet i denna underbart vackra öken, även kallad för Måndalen, som tycktes sträcka sig i en oändlighet. En 10+ resa, vinden som är ökens egna sång och solnedgången över Wadi Rum bär jag i minnet för evigt.
Monica Lindström, mars -09

 

Använd endast kommentarsfältet nedan när du vill
skriva en recension av en resa du redan åkt på!


Utvärdering efter genomförd resa

Speak Your Mind

*