Avresa »
Packlista ridning »
Packlista golf »
Några tips inför resan »
Internationellt körkort »
Hälsotips »
Länkar »
Ordlista Ridresor »
Avresebrev
Vänligen tag några minuter och läs igenom dessa rader innan Ni påbörjar Er efterlängtade resa. Vi hoppas att det skall vara till hjälp för Er under resan. Resandet ökar över hela världen. Det blir strängare säkerhetskontroller, mer köer för avgångar på flygplatserna och mer trängsel i luften. Det är dessutom ofta förseningar på grund av vädrets makter som kan bidra till svårigheter att hinna med bokade anslutningar. För att kunna säkerställa bästa tänkbara möjligheter för Er att komma fram i tid och få ut maximalt av Er resa, ber vi Er att ta hänsyn till följande rekommendationer.
- Incheckning
All incheckning för internationella flyg skall ske minst två timmar före avgång, helst mer. Det är inte ovanligt att flygen är överbokade då speciellt affärsresenärer ofta avbokar med kort varsel och de är flygbolagens enda chans att operera med full kapacitet. Det innebär dock att personer som kommer sist till incheckningsdisken ibland inte kommer med. De är då flygbolagets ansvar att se till att avplockade resenärer kommer till slutdestinationen fortast möjligt. Dock är detta sällan lika snabbt som ursprunglig rutt. För resenärer som t ex reser vidare inrikes på annan biljett kan detta påverka möjligheten att komma med detta flyg osv. Var därför alltid i god tid på flygplatsen och riskera inte att bli sist incheckad. Skulle Ni trots allt bli sena (trafikproblem mm) och upptäcka att incheckningskön är lång och förutsättningarna att hinna med små; gå fram till personalen och tala om med vilket flyg Ni skall resa och be om hjälp. Ibland är det helt enkelt tillåtet och nödvändigt att trängas.
Har Ni fortsatt resplan med annat bolag är det viktigt att Ni gör personalen uppmärksam på det om de överväger att plocka Er av planet. Detta kan påverka situationen och någon annan ombeds att kliva av i stället. - Transit och byten
Vi bokar alltid Era flyg med minst den anslutningstid som krävs av flygbolaget för att de skall kunna garantera att Ni hinner med planet. Men förseningar utanför våra och flygbolagets makt kan ändå göra att det blir nödvändigt att vara snabb på flygplatsen för att hinna med anslutningen. Flygplatser som är extra besvärliga och tidskrävande är t ex London och Madrid, men oavsett var Ni byter flyg gäller att Ni alltid går raskt till aktuell terminal och kollar upp aktuell avgångstid direkt. Håll sedan uppsikt över tavlan för ev ändringar. Först när Ni tagit Er igenom ev säkerhetskontroll, befinner Er i rätt terminal och vet exakt var Er avgångsgate är samt när flyget avgår är det ok att shoppa, fika mm. Håll sedan alltid uppsikt över avgångstavlan. Både gate och avgångstid kan ändras med mycket kort varsel.
Ev erbjudande om att få byta till senare avgångar mot ersättning (som flygbolagen ibland ropar ut i avgångshallen när de överbokat) sker på egen risk. Skulle Ni missa anslutningsflyg eller möte med agent, transfer eller att hyrbilsfirman hunnit stänga på slutdestinationen på grund av att Ni ändrat Ert flyg, står Ni själva för konsekvenserna. - Mat på flygen
Det är alltmer vanligt att flygbolagen inte serverar varm mat ombord och det händer även att ingenting serveras under resor bl a i Europa och inrikes t ex i USA. Lågprisbolagen erbjuder ofta smörgåsar och drycker till försäljning ombord. Vill Ni vara säker på vad som gäller, kolla upp detta vid incheckningen och köp ev med t ex smörgås och dryck från flygplatsen om Ni vill äta ombord. - Bagage och packning
Det är inte är helt ovanligt att bagage och golfbagar mm blir försenade på grund av att ”de missar sin anslutning”. Om oturen är framme och Ni råkar ut för att bagaget inte är med på bandet vid Er slutdestination skall Ni genast rapportera detta till den anvisade disk som i regel finns INNAN ni går igenom tullen ut i ankomsthallen. Se Er om efter denna disk (”lost Luggage” eller liknande) och gör en anmälan. Nuförtiden (med utmärkt datasystem) kan personalen i regel redan här tala om var väskan är och när den kommer. Se till att få ett ”Claim Nr” som Ni kan hänvisa till och telefon nummer dit Ni kan ringa och fråga om väskan om det skulle dra ut på tiden. Lämna namnet på Ert första hotell och gärna även nästa om Ni skall flytta de kommande dagarna. Det är flygbolagets ansvar att köra ut bagaget till Ert hotell så snart som möjligt. I regel brukar väskan komma inom det närmaste dygnet. Vissa flygbolag ersätter för försenat bagage, många reseförsäkringar och hemförsäkringar likaså. Notera därför hur många timmar Ni varit utan Ert bagage.
I Ert färdhandlingspaket finner Ni en lista på vad vi föreslår att Ni tar med på Er resa. Det är inte ovanligt att man kommer hem med en halv väska full av oanvända kläder så det kan löna sig att planera lite bättre och slippa att släpa på onödigt mycket under resan. Packa golfklubborna i en lätt bärbag (som ändå kan placeras i hyrd golfvagn på plats) för att begränsa risken för övervikt. Se även vår praktiska rekommendation på packning av handbagage nedan. - Handbagage
För att säkerställa högsta tänkbara kvalitet på Er resa packar Ni handbagaget enligt följande:
Använd största tänkbara väska för handbagage (t ex en kabinväska 20x40x55 cm).Packa nödvändig utrustning för Er planerade sport eller aktivitet i handbagaget (som inte checkas in). För golfare t ex golfskor, handske, strumpor, shorts, tröja, bollar, peggar mm. För ryttare t ex ridbyxor, kängor, shortchaps, tröja, jacka och ridhjälm mm. Vidare packar Ni två dagars ombyte av underkläder, strumpor, sandaler, badkläder, shorts, långbyxor, tröja, hygienartiklar, glasögon, solglasögon, ev kontaktlinstillbehör samt nödvändig medicin och hårvårdsprodukter mm. Även dyrbar utrustning som kamera, videokamera mm skall tas med som handbagage. (Vid röntgen av resväskor som checkats in avslöjas innehållet och det är inte ovanligt att dyr utrustning ”försvinner” ur incheckat bagage.) På detta vis blir Ni inte drabbade av att resans kvalitet försämras om bagaget kommer lite sent. Om Ni har bokade starttider på golfbanan hyr Ni golfklubborna och sparar kvittot till försäkringsbolaget. Bokade ridturer kan genomföras som planerat. - Tala är faktiskt guld – ta seden dit du kommer
Trots att vi gjort allt vi kunnat för att Er resa skall bli till belåtenhet, kan oförutsedda saker inträffa på resan. Skulle Ni mot förmodan vara missnöjda med något, ber vi att Ni tar upp problemet direkt med berörd part på plats (guide, reception, färdledare, agent) och om det inte hjälper, kontakta oss på Greenways Travel. Oavsett om det är kallt på rummet, något saknas, maten inte faller Er i smaken mm så kan det mesta åtgärdas. Våra genter/kontakter eller vi på Greenways Travel måste få en chans att åtgärda problemet och se till att Ni blir nöjda med resan. Det är allas högsta önskan. Tänk också på att tjusningen med att resa är att uppleva andra kulturer, traditioner och mat som är typiskt för trakten man besöker. Allt ska ju inte vara precis som hemma. Den som får mest ut av resan är i regel den som bemöter andra med ett leende och tar nödvändiga förändringar och dåligt väder med ro!
Vi önskar er en trevlig och problemfri resa!
Packlista ridning
- För samtliga ridresor: (utom möjligen träningsresor och dressyrresor) rekommenderar vi att Ni tar med en egen vattenflaska (typ för sportdryck), gärna med en hållare och krok som kan hängas frampå sadeln. Då har Ni garanterat alltid tillgång till vatten och slipper få huvudverk i onödan. Se själv till att den blir påfylld så ofta som möjligt!
- För långritter: Det finns numer härliga dynor att fästa i sadeln (vissa med gel andra med fårskinn). Det ger extra komfort under långa dagar i sadeln. Vid inköp av sådan dyna, se till att den har långa remmar fram och bak som kan fästas på olika sätt i olika typer av sadlar.
- Kampingresor: Det är alltid bra att ta med en ficklampa även om de ofta det ofta finns på plats. Våtservetter är alltid bra att ha med!
- Tips för alla resor: Oavsett vart man reser är det bra att klä sig i lager och efter hand kunna ta av sig. Även om det är mycket varmt, är en tunn bomullsskjorta väldigt skön att rida i (fler och fler upptäcker detta). Man skyddar sig för solen de hetaste timmarna på dagen och om man har ett linne under, kan man ta av skjortan fram på sena eftermiddagen och få lite sol utan att bränna sig.
- Cykelbyxor: För långa dagar i sadeln (speciellt om man inte normalt rider så mycket) är det ett bra tips att ha cykelbyxor under ridbyxorna. De finns numer i sköna material som andas och för Dig med smal/liten rumpa att sitta på, finns det cykelbyxor med vadderat inlägg.
- Extra varma kläder: Långkalsonger, mössa, vantar, fleecetröja mm kan vara bra att ha med på resor till bergsområden där det alltid är större risk att råka ut för kallare klimat. Även om det är sommar i respektive land och det normalt inte förekommer, sker förändringar i klimatet och det oförutsedda kan ske. Blir det kallare, speciellt på nätterna är det skönt att vara väl rustad och kunna ta på sig för att hålla sig varm och torr. Några av de länder detta kan förekomma i är bl a: Montana och flera andra bergsrika områden i USA och Canada under vår och höst, Kazakhstan, Chile, Argentina mm.
- Badkläder: Vi rekommenderar nästan alltid att detta medtages, även om det kanske inte är säkert att tillfälle ges till bad. Det tar så liten plats och om det skulle ges tillfälle till bad längs vägen är det synd att inte ha dem med.
Förslag på packning för en veckas ridresa i Sydeuropa
- Två par ridbyxor.
- Låga ridkängor med klack.
- Bekväma strumpor och underkläder (stringtrosor är ej att rekommendera för långa dagar i sadeln).
- Shortchaps/leggings.
- Ridhjälm (egen hjälm är alltid bäst).
- Ev ridhandskar.
- Solglasögon och solskärm.
- Ett par jeans, chinos eller liknande samt ett par lite finare byxor.
- T-shirtar, linnen, shorts.
- En varm tröja och en jacka, långärmade tröjor att rida i (behövs ej under sommarmånaderna).
- En skjorta och snygg tröja eller kavaj om Ni vill äta på en fin restaurang eller pub någon kväll. Alt blus mm för damer.
- Badkläder och badskor.
- Regnkläder.
- Godis (som inte smälter!) och ev hästgodis som t ex sockerbitar.
- Plåster, skavsårstejp, ev solkräm, myggolja, salubrin, läppsalva.
- Midjeväska att ha på under dagsetapperna.
- En god bok för eventuell vilostund mitt på dagen.
- Kamera och film.
Vei önskar er en trevlig ridresa!
Förslag på packning för en veckas ridresa till Irland & Storbritannien
- Två par ridbyxor.
- Låga ridkängor med klack.
- Bekväma strumpor och underkläder (stringtrosor är ej att rekommendera för långa dagar i sadeln).
- Shortchaps/leggings.
- Ridhjälm (egen hjälm är alltid bäst).
- Ev ridhandskar.
- Ett par jeans, chinos eller liknande samt ett par lite finare byxor.
- T-shirtar, linnen, shorts.
- En varm tröja och en jacka, långärmade tröjor att rida i.
- En skjorta och snygg tröja eller kavaj om Ni vill äta på en fin restaurang eller pub någon kväll. Alt blus mm för damer.
- Badkläder och badskor om tillfälle till bad skulle ges.
- Regnkläder.
- Godis (som inte smälter!) och ev hästgodis som t ex sockerbitar.
- Plåster, skavsårstejp, ev solkräm, myggolja, salubrin, läppsalva.
- Midjeväska att ha på under dagsetapperna.
- En god bok för eventuell vilostund mitt på dagen.
- Kamera och film.
Vi önskar er en trevlig ridresa!
Förslag på packning för ridresor utanför Europa
- Kläder för safarivistelse i Afrika ska helst vara kakifärgade och helst inte vita, blå eller röda.
- Två par ridbyxor (alternativt bekväma jeans i USA).
- Låga ridkängor med klack.
- Bekväma strumpor och underkläder (stringtrosor är ej att rekommendera för långa dagar i sadeln).
- Shortchaps/leggings.
- Ridhjälm (egen hjälm är alltid bäst).
- Ev ridhandskar.
- Solglasögon och solskärm.
- Ett par jeans, chinos eller liknande samt ett par lite finare byxor.
- T-shirtar, linnen, shorts.
- En varm tröja och en jacka, långärmade tröjor att rida i (kvällarna kan vara svala under maj-okt).
- En skjorta och snygg tröja eller kavaj om Ni vill äta på en fin restaurang eller pub någon kväll. Alt blus mm för damer.
- Badkläder och badskor.
- Regnkläder.
- Godis som inte smälter och ev hästgodis som t ex sockerbitar. Detta förvaras i väl tillsluten påse (det kan annars locka till sig insekter, apor mm).
- Plåster, skavsårstejp, solkräm, myggolja, salubrin, läppsalva.
- Midjeväska att ha på under dagsetapperna.
- En god bok för eventuell vilostund mitt på dagen.
- Kamera och film.
Packlista golf
Förslag på packning för en veckas golfresa i Sydeuropa
- Packa golfklubborna i en lättare bärbag (om det mot förmodan skulle vara vagnsförbud på någon bana). Det är kanske inte nödvändigt att ta med alla klubbor, förslagsvis 10-12 klubbor. I regel går det bra att hyra vagn eller golfbil på plats.
- Golfskor modell allväder är alltid bra om det skulle regna. Bäst är att ha ”softspikes” i golfskorna, då fler och fler klubbar inför förbud mot metallspikar.
- En långärmad tröjor och en polotröja om det är höst/vinter.
- Två par bermudashorts att spela golf i (vår och sommar samt tidig höst).
- Ett par jeans, chinos eller liknande samt ett par lite finare byxor.
- Pikétröjor, men ev kan det vara trevligt att köpa några på de lokala klubbarna.
- En skjorta och snygg tröja eller kavaj om Ni vill äta på en fin restaurang eller pub någon kväll. Alt blus eller liknande för damer.
- Badkläder (för resor sommartid samt om hotellen har pool).
- Handicap kort/intyg om medlemskap i golfklubb.
- Körkort för de som ska köra bil.
- Regnställ.
- Golfhatt eller keps.
- Handskar mm.
- Solglasögon.
- Plåster, skavsårstejp, solkräm, myggolja, salubrin, läppsalva.
- Kamera och film.
Om någon i familjen skall rida på resan: Se packningslista för ridresor på vår ridresesida!
Förslag på packning för en veckas golfresa Irland & Skottland
- Packa golfklubborna i en lättare bärbag, dels för att underlätta om det mot förmodan skulle vara vagnsförbud på någon bana men även för att hålla bagagevikten nere.
- Golfskor typ allväder (som tål regn). Bäst är att ha ”softspikes” i golfskorna, då fler och fler klubbar inför förbud mot metallspikar.
- Ett par långärmade tröjor.
- Golfhatt som tål/håller undan regn.
- Extra handskar och en golfhandduk.
- Två par bermudashorts att spela golf i om vädret tillåter.
- Ett par jeans, chinos eller liknande samt ett par lite finare byxor.
- Pikétröjor.
- Polotröja, gärna ett par st.
- Varm ylletröja.
- En skjorta och snygg tröja eller kavaj om Ni vill äta på en fin restaurang eller pub någon kväll. Alt blus eller liknande för damer.
- Ev badkläder om hotellet har pool inne eller för sommarresor.
- Vindtät jacka och byxor, gärna typ gore-tex.
- Handicap kort/intyg om medlemskap i golfklubb.
- Körkort för de som ska köra bil.
- Varma strumpor.
- Solglasögon
- Plåster, skavsårstejp, solkräm, myggolja, salubrin, läppsalva.
- Kamera och film.
Om någon i familjen skall rida på resan: Se packningslista för ridresor på vår ridresesida!
Förslag på packning för en veckas golfresa i Sydafrika
- Packa golfklubborna i en lättare bärbag (om det mot förmodan skulle vara vagnsförbud på någon bana). Det är kanske inte nödvändigt att ta med alla klubbor, förslagsvis 10-12 klubbor. I regel går det bra att hyra vagn eller golfbil på plats.
- Golfskor modell allväder är alltid bra om det skulle regna. Bäst är att ha ”softspikes” i golfskorna, då fler och fler klubbar inför förbud mot metallspikar.
- En långärmad tröja och en polotröja om det är höst/vinter i landet (alltså maj-okt).
- Två par bermudashorts att spela golf i.
- Ett par jeans, chinos eller liknande samt ett par lite finare byxor.
- Pikétröjor, men ev kan det vara trevligt att köpa några på de lokala klubbarna.
- En skjorta och snygg tröja eller kavaj om Ni vill äta på en fin restaurang eller pub någon kväll. Alt blus, tunn klänning eller liknande för damer.
- Badkläder.
- Handicap kort/intyg om medlemskap i golfklubb.
- Körkort för de som ska köra bil.
- Golfhatt eller keps.
- Handskar mm.
- Solglasögon.
- Plåster, skavsårstejp, solkräm, myggolja, salubrin, läppsalva.
- Kamera och film
- Vissa klubbar i Sydafrika kräver att herrar i shorts (knälånga) bär knästrumpor. Detta kan i så fall inhandlas på golfklubben (ha kameran i beredskap!).
Regnkläder: Under tiden okt-apr regnar det lite mer i Sydafrika, men då är det varmt och kanske inte fullt så besvärligt att bli blöt. Under tiden maj-okt regnar det nästan inte alls och är betydligt svalare. Mao är regnklädsel inte så nödvändig på dessa resor.
Safari:För er som förlänger resan med safari är det lämpligt att försöka följa naturens färgskala i möjligaste mån. Klä Er i kaki, sandfärgat, brunt, ljust gula och pastellfärger. Undvik färger som ej existerar på savannen: blått, rött, rosa, lila mm. Om någon i familjen skall rida på resan: Se packningslista för ridresor på vår ridresesida!
Några tips inför resan
Några av våra och andras erfarenheter kanske kan vara värt att ta del av innan du ger dig av. Mycket är säkert en självklarhet för dig som är erfaren ryttare, medan några punkter kanske kan vara till nytta att känna till för alla. Vi hoppas att det ska komma till nytta och göra resan om möjligt något bättre och säkrare.
- Var noga med att tala om vad du tycker om och tala om för guide/värd om du tycker att något kan bli bättre. Är du missnöjd med din häst, sadel eller annan utrustning skall du tala om det på en gång. Detsamma gäller inkvartering och mat mm. På detta vis undviks missförstånd och alla får en chans att åtgärda ev felaktigheter direkt på plats och göra din vistelse till den bästa tänkbara.
- Vid uppsittning (speciellt första dagen) är det mycket viktigt att vara försiktig. Sitt ner mjukt och försiktigt i sadeln. Be alltid någon av guiderna att hålla i din häst när du sitter upp och be dem hjälpa till med anpassning av stigläder och justering av sadelgjord. Kolla gärna själv regelbundet att sadeljorden sitter som den ska. Bäst är att anpassning av stigläder sker med foten kvar i stigbygeln när någon håller i hästen.
- Väl i sadeln, ta aldrig fram regnkläder eller annan utrustning som kan skrämma din egen eller andras hästar.
- Be övriga att stanna på en gång om något inte är som det ska, så att det kan åtgärdas utan att någon häst känner sig lämnad bakom eller blir rädd. Eftersom hästar är flockdjur kan det (speciellt på långritter då hästarna är långt hemifrån) innebära risker att försöka få hästen att stanna kvar ensam eller gå åt ett annat håll. Kolla i så fall först med ledare/guide och gör dem uppmärksamma. Var även uppmärksam på om någon kommer efter och gruppen drar iväg runt ett krön och blir ”osynliga”. Vissa hästar kan bli skärrade av att bli lämnade och rusa runt kröken som kan ha utstickande grenar eller stålvajrar som t ex förekommer längs vingårdar. Bäst är att vänta in sista ekipage.
- Ett bra tips om du skall rida samma häst i flera dagar eller under en lång ritt, är att genast få hästen att länga på steget i skritten så att du slipper ha en häst som skrittar långsamt och ständigt slängtravar ikapp övriga. Driv hästen framåt och gör mjuka förhållningar när den försöker trava. På så sätt brukar de flesta hästar länga steget och anpassa sig till ledarens tempo och du får en bekväm ritt.
- Trava inte på asfaltsvägar om det inte sker på guidens initiativ och absolut inte i nedförslut på hårt/halt underlag.
- Tag seden dit du kommer. Det är ofta stor skillnad på hur vi sköter och rider våra hästar i Sverige jämfört med hur det görs i andra länder runt om i världen. Ibland kan man lära sig nya knep som fungerar bra, även om det skiljer sig från vad vi är vana vid. Tjusningen med att resa är delvis att uppleva andra kulturer, det gäller naturligtvis även hästarna och ridningen. De ställen vi har valt ut prioriterar kärlek och respekt till hästarna, det är vårt största krav. Skulle du uppleva att den anläggning du besöker trots allt inte stämmer överens med den beskrivningen, ber vi dig informera oss snarast.
- Dricksvatten är viktigt, speciellt under långa dagar i sadeln. Vi påminner ständigt våra ridanläggningar om hur viktigt det är att alla ryttare har tillgång till en välfylld vattenflaska under långa ritter. Påminn gärna själv om detta, speciellt om Du vet att Du brukar bli törstig. Kanske kan det också vara trevligt med frukt i sadelväskan.
- Tag alltid med bra regnkläder på resan. Det skall helst vara inkl överdragsbyxor och jacka som inte hänger och fladdrar. Ponchos är inte tillåtet att rida i då det kan skrämma hästarna. Om Du har otur med vädret och det regnar kan inte ridningen avbokas mot återbetalning. Med bra utrustning och gott humör kan programmet i regel genomföras ändå. Om det är omöjligt att rida, be gärna guide eller arrangör att föreslå någon annan aktivitet i stället för att göra det bästa av dagen.
- Dricks:
Det är mycket olika i olika länder och delar av världen med hur man hanterar detta. USA och Storbritannien är ”stora” på dricks. Amerikanarna lägger i regel 15-20% av hela priset då det är vanligt i USA. Personalen blir därför ibland lite bortskämda och vana vid detta och hoppas på dricks av alla. Vi har skrivit brev till anläggningarna om just detta. Resorna är dyra som de är och vi svenskar är inte vana vid att betala dricks och absolut inte i den omfattningen. Vi vill i regel hellre veta vad det kostar i helhet när vi bokar resan. Detta har vi framfört till alla (över 50 anläggningar) som vi jobbar med. Samtliga har sagt att det är helt OK och att dricks är något frivilligt och upp till var och en. Men då många resenärer frågar dem om vad som är ett vettigt belopp och vem de skall ge pengarna till, har de på vissa anläggningar valt att skriva ner det i brev som kan finnas i rummen. Mest för att det skall vara informativt och att resenärerna skall slippa fråga. Dock har samtliga anläggningar bekräftat att de betalar sin personal bra löner. Om Ni läser ”gratuities are at guests discretion” så betyder det att det är frivilligt och upp till var och en. Ordet discretion översätts: handlingsfrihet, bestämmanderätt, efter eget behag samt diskretion. Det viktigaste är att ingen känner obehag eller tar illa upp av detta. - De flesta anläggningarna har med ett ”första hjälpen kit” på ritten, men det är ändå bra att gardera sig. Ta med värktabletter, solskydd, läppsalva, plåster (ev skavsår) i en magväska. Lite godis kan också vara gott att ha med.
- Att vara ovan vid mycket sol, vind och långa dagar i sadeln kan ibland innebära viss påfrestning. Vi vill gärna ange några beprövade metoder och tips som kan vara till nytta för Er som inte vill missa någonting av resan utan vara på topp hela tiden. Att slippa bli förkyld eller dålig handlar ofta om att hålla immunförsvaret uppe och det är lätt att just det vacklar vid stress inför resan och när man äntligen sätter sig på flyget och kopplar av, är det inte alls ovanligt att det man bär på bryter ut. Att luften som cirkulerar på planen inte är den bästa hjälper knappast. Vårt råd för att hålla garden uppe är följande: Tvätta händerna med tvål ofta. Ta inte i kranar och dörrhandtag på flygplatser och plan mm om det går att undvika. Ha gärna våtservetter till hands och torka av händerna ofta. Klia/gnugga inte i ögon, näsa eller mun. Att gurgla Vademecum är bra för munhåla och svalg om någon i omgivningen är förkyld. Vid de första symtomen som uppstår inför förkylning kan det hjälpa att ta Esperitox (tabletter som säljs på hälsokostbutiker) med jämna mellanrum. Produkten anses (av expertis) vara det bästa naturpreparat som finns i Sverige för att förstärka immunförsvaret. Vi på Greenways Travel reser aldrig utan dessa och det har hjälp oss och många av våra resenärer att slippa förkylningar på våra resor genom åren.
Väl på plats är det bra att ha solskyddsfaktor med gott skydd och även solskydd till läpparna. Skulle Du trots allt bli bränd (vilket ofta händer) är det väldigt bra att ha Aloe Vera Gel med på tub. Det svalkar och påskyndar hudens läkning. Gel på tub som smärtlindring är också bra att ha med. Det kan komma väl till pass om någon ramlar av och blir öm i bak, rygg eller axlar samt vid träningsvärk. Värktabletter är också bra att ha med liksom en stödlinda om det skulle vara någon som vrickar sig. Många killar har berättat att de finner det bekvämt att rida i cykelbyxor under ridbyxorna för att slippa skavsår vid ovana att rida många timmar om dagen, speciellt i värme. Bekväma underkläder är således alltid viktigt. Hoppas att dessa rader hjälper Er att hålla Er på topp på resan! - Ridhandskar är alltid bra att ha, speciellt om man inte är van vid att rida så många timmar i sträck.
- Nya vänskapsband knyts ofta på våra ridresor och det är inte alls ovanligt att nästa resa bokas tillsammans med de nyfunna vännerna. Men ibland träffar man människor med olika livsstil, åsikter och riderfarenhet. Den som får ut mest av sin ridresa är i regel den som bemöter andra med ett leende och tar nödvändiga förändringar och ev dåligt väder med ro.
- Trots att vi ständigt gör allt vi kan för att ryttare av samma ridnivå skall hamna i samma grupper, händer det ibland att det inte blir så. Om så är fallet, ska den som inte klarar av tempot (som gäller för resan) inte hålla tillbaka övriga. Om det är nödvändigt (och ett hästbyte inte hjälper) får ryttare i fråga stanna på gården, få lektioner eller rida annan väg. Bästa tänkbara lösning på problemet får guiden/värden ansvara för (efter de möjligheter som finns).
- Hästarnas hull och kondition på trailritterna:
Av förekommen anledning vill jag (Mary) skriva några rader om detta.
Det händer att några av våra resenärer kommer hem från någon av våra långritter (gäller ej dressyrresor och lokala ritter) och ger kommentar om att hästarna är lite ”tunna”. Då handlar det alltid om hästar som under säsong (ofta 6-7 månader om året) jobbar under 6-8 dagars långritter i intervaller mellan lediga veckor. Långritterna sträcker sig ofta över 20-45 km per dag (ca 6 timmars ridning per dag). Landskapet är ofta delvis eller till och med mycket kuperat, ibland i mäktiga bergspartier.
Jag har själv erfarenhet av en långritt i Malawis bergsparti (Nyikaplatån) över 8 riddagar. Där jag i slutet av ritten spände sadeljorden hela 4-5 hål högre upp. Då vi sadlade av sista dagen var det möjligt att se med blotta ögat hur hästarna tappat i vikt. Men sedan fick de också 3 veckors helledigt efter långritten för att lägga på hullet igen!
Det är helt onödigt att tillägga att det är nödvändigt att hästarna är i ypperlig kondition för att klara dessa krävande långritter på ett tillfredsställande sätt. I regel har de ett par månader om året med total vila och bete. Sedan rids de ofta till för att få fin lyhördhet och vara redo för nästa säsong. Man gör sitt yttersta för att få så bra hull som möjligt på dem under denna tid.
Därefter blir det ofta en intensiv period då hästarna arbetar mycket. De bygger upp enastående uthållighet och fodras så mycket som det går.
Likafullt tunnar de ur och revbenen syns ibland något. Dock är det viktigt att ha i åtanke hur hästarna ser ut och beter sig för övrigt: t ex om de visar blank och fin hårkam, ger intryck av att vara pigga och friska och muskulösa, visar imponerande uthållighet och dagligen sträcker ut i friska galopper efter 5-6 timmar bland bergen.
För oss svenskar är det viktigt att förstå att trailhästarna som utför ett sådant krävande arbete aldrig kommer att se ut som svenska halvblod som rids en timme per dag (som mest). Våra halvblod skulle för övrigt aldrig stå pall för dessa krävande ritter (tror jag).
Vidare är det några raser som speciellt har benägenhet att se lite smalare ut under hårt arbetande tider: fullblod, criollos (Costa Rica), angloaraber, maremma (italienska) mm.
Det är bra att ha allt detta i åtanke när man bemöter hästar och nya ridkamrater på resmålet. Ibland får man också ta ”seden dit man kommer” lite grand.. Med lite lyhördhet kan man ofta lära sig att det finns fler bra sätt att rida, sköta hästar och utrustning mm på än vad vi är vana vid här hemma. Det är ju också tjusningen med att resa till häst, inte sant!
Viktigast av allt är att hästarna (och övriga djur för den delen) inte far illa på något sätt. Det ligger ju i allas intresse att hästarna förblir friska, glada och arbetsdugliga. Vi (Greenways Travel) lägger stor möda på att finna de bästa ridresorna över hela världen. Vi accepterar inte att hästarna vanvårdas, misshandlas eller behandlas respektlöst. Om så mot förmodan sker på något av våra resmål, öskar vi att Ni meddelar oss detta snarast för omedelbar åtgärd.
Tala är guld.. i övrigt är det alltid bra att tala direkt på plats när ärendet är färskt! Om Ni mot förmodan är missnöjda med någonting är det betydligt lättare att göra något åt det hela direkt, så snart det uppstår. Efter resans slut har den möjligheten gått förlorad!
Fler goda råd… Vi på Greenways Travel och alla våra utvalda anläggningar strävar ständigt efter att förbättra oss. Har du bra tips och erfarenheter som kan vara till nytta för andra? Sänd dem gärna till oss så att vi kan ta del av dem. Självklart är vi alltid mycket angelägna om att få feedback från resan.
Skriv gärna ett par rader till oss och berätta (både ris & ros är välkommet) efter avslutad resa. Sänd det till: info@greenways.se
Internationellt körkort
Internationella körkort/IKK utfärdas enligt två olika internationella vägtrafikkonventioner. IKK enligt 1949 års konvention utfärdas att gälla i ett år, IKK enligt 1968 års konvention kan utfärdas att gälla så länge det svenska körkortet är giltigt – DOCK HÖGST FÖR TRE ÅR. Beroende på vilka länder som ska besökas (enligt uppgifter på beställningsformulärets framsida), utfärdar Motormännens Riksförbund lämpligt internationellt körkort. Nedan finns uppgift om körkortsreglerna i de europeiska länderna samt i de utomeuropeiska länder som många reser till. För andra utomeuropeiska länder än de angivna kan uppgifterna lämnas av Motormännens Touringavdelning på tel 08-690 38 50. OBS! att vissa länder endast accepterar den ena eller den andra konventionen, varför det för vissa länder inte går att själv bestämma det internationella körkortets giltighetstid. Detta gäller exempelvis för USA, som endast accepterar det ettåriga körkortet inom europa är internationellt körkort OBLIGATORISKT i Polen och Tjeckien vid besök över tre månader, i Ryssland, Albanien och Moldova?? Även om ett internationellt körkort inte är obligatoriskt vid privatresor i ovan angivna länder, kan det dock många gånger vara bra att ha ett med sig på resan då det i händelse av kontroller tjänstgör som en översättning av det svenska körkortet. Ska man köra i besökslandet registrerad hyrd eller lånad bil, rekommenderas alltid ett internationellt körkort om det gäller länder utanför EU (Island, Norge och Schweiz undantagna). Ett internationellt körkort rekommenderas också i samtliga europeiska länder om man på ett svenskt körkort med B-behörighet ska köra med ett släpfordon vars totalvikt överstiger 750 kg – se särskild ruta på framsidan av beställningsformuläret.
Utom europa är internationellt körkort OBLIGATORISKT i t ex Argentina, Australien, Brasilien, Botswana, Chile, Colombia, Costa Rica, Egypten, Filippinerna, Gambia, Haiti, Indien, Indonesien, Israel, Japan, Kuwait, Malavi, Malaysia Mexico, Namibia, Nepal, Peru, Singapore, Sydafrika, Tahiti, Tanzania och Thailand.
I t ex Canada, Cuba, Ecuador, Hongkong, Kenya, Mauritius, Mocambique, Nya Zeeland, Sri Lanka och USA är internationellt körkort inte obligatoriskt enligt lag, men man rekommenderas varmt att ta med ett internationellt körkort. Det gäller framför allt om man ska hyra bil. Även om man ska köra en lokalt registrerad, lånad bil kräver ofta bilens försäkringsbolag att föraren har ett internationellt körkort.
OBS! Minimiålder för erhållande av internationellt körkort är 18 år!
OBS! Det svenska körkortet ska alltid medföras under resan!
OBS! Ett internationellt körkort gäller inte i det land där beställaren är bosatt. Vid yrkesmässig trafik, vid yrkesutövning och vid bosättning gäller särskilda bestämmelser!
Senaste uppgifter om krav på internationellt körkort uppdaterat 10/10-2005 Kostnad för Internationellt körkort är mellan 195-220:-. Till Sydafrika är det endast nödvändigt med ettårigt körkort och det kostar 195:-, för medlemmar i Motormännen är priset endast 90:- Vid snabb hantering över disk (om Du vill ha körkortet på en gång) tillkommer en avgift på 50:- (gäller ej Motormännens medlemmar). Detta kan eventuellt undvikas om Du t ex går några ärenden och kommer tillbaka och hämtar kortet när det är klart, alt lämnar ett frankerat kuvert så att det kan sändas hem.
Hur gör man
På motormännens hemsida finner Du ett formulär som du kan ladda hem (vi kan även sända det till Dig).
- Fyll i formuläret och sänd det tillsammans med en kopia på ditt svenska körkort enligt nedan (alt tag med formuläret till närmaste motormännens kontor).
- Kopiera sedan Ditt svenska körkort. Det skall styrkas av två personer att kopian överensstämmer med orginalet (2 signaturer med textat namn under). Det skall även anges adress och telefon nr till respektive person och det skall vara daterat max 14 dagar före önskat giltighetsdatum.
- Bifoga ett foto 4×5 cm, nytaget med ditt namn på baksidan. Färg eller svartvitt väljer Du själv.
- Glöm inte att underteckna formuläret innan Du sänder det till Motormännens (med körkortskopian och fotot).
- Expeditionstiden för att få körkortet tillsänt sig inkl postdagar är ca 5-7 arbetsdagar.
- Handlingarna sänds mot faktura, porto tillkommer.
- Kommer Du personligen till Motormännens visar Du bara upp Ditt körkort och får det tillbaka direkt.
Det går också bra att ringa till Motormännens medlemsservice: 08.30-16.30 vardagar, tel: 020-211111
Hälsotips
De flesta anläggningarna har med ett ”första hjälpen kit” på ritten, men det är ändå bra att gardera sig. Ta med värktabletter, solskydd, läppsalva, plåster (ev skavsår) i en magväska. Lite godis kan också vara gott att ha med.
Att vara ovan vid mycket sol, vind och långa dagar i sadeln kan ibland innebära viss påfrestning. Vi vill gärna ange några beprövade metoder och tips som kan vara till nytta för Er som inte vill missa någonting av resan utan vara på topp hela tiden. Att slippa bli förkyld eller dålig handlar ofta om att hålla immunförsvaret uppe och det är lätt att just det vacklar vid stress inför resan och när man äntligen sätter sig på flyget och kopplar av, är det inte alls ovanligt att det man bär på bryter ut. Att luften som cirkulerar på planen inte är den bästa hjälper knappast.
Vårt råd för att hålla garden uppe är följande: Tvätta händerna med tvål ofta. Ta inte i kranar och dörrhandtag på flygplatser och plan mm om det går att undvika. Ha gärna våtservetter till hands och torka av händerna ofta. Klia/gnugga inte i ögon, näsa eller mun. Att gurgla Vademecum eller liknande är bra för munhåla och svalg om någon i omgivningen är förkyld. Vid de första symtomen som uppstår inför förkylning kan det hjälpa att ta Esperitox (tabletter som säljs på hälsokostbutiker) med jämna mellanrum. Produkten anses (av expertis) vara det bästa naturpreparat som finns i Sverige för att förstärka immunförsvaret. Vi på Greenways Travel reser aldrig utan dessa och det har hjälp oss och många av våra resenärer att slippa förkylningar på våra resor genom åren.
Väl på plats är det bra att ha solskyddsfaktor med gott skydd och även solskydd till läpparna. Skulle Du trotts allt bli bränd (vilket ofta händer) är det väldigt bra att ha Aloe Vera Gel med på tub. Det svalkar och påskyndar hudens läkning. Gel på tub som smärtlindring är också bra att ha med. Det kan komma väl till pass om någon ramlar av och blir öm i bak, rygg eller axlar samt vid träningsvärk. Värktabletter är också bra att ha med liksom en stödlinda om det skulle vara någon som vrickar sig. Många killar har berättat att de finner det bekvämt att rida i cykelbyxor under ridbyxorna för att slippa skavsår vid ovana att rida många timmar om dagen, speciellt i värme. Bekväma underkläder är således alltid viktigt. Hoppas att dessa rader hjälper Er att hålla Er på topp på resan!
* Ridhandskar är alltid bra att ha, speciellt om man inte är van vid att rida så många timmar i sträck.
Länkar
- Passinformation från Polisen
Hur lång tid tar det att beställa ett nytt pass? Var finns kontoren och när är de öppna? - Visumregler
Här hittar Ni viseringsregler för svenska medborgare samt kontaktuppgifter för visumansökan. - Utrikesdepartementets reserekommendationer
Vilka länder bör man undvika av säkerhetsskäl? Läs Utrikesdepartementets reserekommendationer om Ni är osäkra. - Valutaväxlare
Valutaväxlare som ger Er snabba uträkningar mellan de flesta valutor. - Europeiska reseförsäkringar
Res aldrig utan en heltäckande reseförsäkring! Även om Ni har ett reseskydd i Er hemförsäkring kan det om olyckan är framme bli mycket dyrare pga höga självrisker. Vi råder Er bestämt att teckna en tilläggsförsäkring som täcker alla tänkbara händelser och dessutom är helt utan självrisk. Teckna hos oss eller på Europeiskas hemsida. - Resevaccin
En mycket användbar sida med information om nödvändiga vaccionationer och hälsotips för olika länder. Här finns även kontaktuppgifter till vaccinationscentraler i hela Sverige. - Försäkringskassan
Information om regler som gäller om Du behöver sjukvård under resan. Beställ ett Europeiskt sjukförsäkringskort för att kunna få sjukvård till samma villkor som landets egna invånare. OBS! Detta är ingen reseförsäkring! - Yahoo weather
En bra sajt med hela världens väder just nu och för flera dagar framöver. - Forex
Här finns bl a aktuella växelkurserna. Ni kan även se var Forex har växlingskontor över hela Skandinavien. - Internationellt körkort
Bland annat Sydafrika kräver numera internationellt körkort för bilhyra. I Sverige utfärdas de av Motormännens riksförbund. På deras hemsida finner Ni all information Ni behöver och kan även skriva ut ansökningsblanketter. - Måby långtidsparkering
För parkering på Arlanda rekommenderar vi Måby Park - Luftfartsverket
Luftfartsverkets hemsida innehåller mycket nyttig information om Sveriges största flygplatser med bl a terminalinformation, avgångs- och ankomsttider, säkerhet, passregler, service på flygplatsen samt information för flygrädda. - Köpenhamns flygplats
Information om flygtider, service och transporter vid Köpenhamns flyplats. - Frankfurt international
Madrid Barajas
London Heathrow
Hitta lätt och snabbt vid byte på de vanligaste ”naven” i Europa - Svenska Golfförbundet
Mycket matnyttig information om regler, hcp-beräkning och spelformer inför golfresan. Kolla också att Er planerade golfresa inte krockar med viktiga tävlingar. - Telia
COMVIQ/Tele 2
Vodafone
Tre
GSM - El
- Reseförsäkring
- Vaccination
- Valutaomvandlare
- Visum
- Bra läsning på resan
- Bra hästutrustning
Ordlista Ridresor
Insiktsful, medveten – Insightful
Ridcenter – Riding centre
Lusitano hingstar – Lusitanian
Lusitanos – Lusitanos
Föder upp – Breeding
Världsarvslistan – UNESCOS World Heritage List.
Betalas på plats – Are paid on spot
Oavsett, utan hänsyn – Irrespective
Lyhörda – Responding
Fullblod – Thoroughbred
Halvblod – Half breed
Hämta – Pick
Ridvolt – Arena