Mexiko – Haciendas, lyxig sparesa & ranchliv

Vår underbara, lyxiga hacienda ligger i hjärtat av det historiska häst och ranchlandskapet Lagos De Moreno i staten Jalisco, känt för sin fina hästhållning, uppfödning, sin Tequila och ”Mariachi”. Huvudbyggnaden restes 1684 och har tillhört samma familj i många generationer. För 8 år sedan, renoverades den till ett högklassigt ”Boutique Hotel” med allt som kan önskas av riktigt kräsna besökare. Rummen (6 bekväma juniorsviter och 9 större sviter), är vackert inredda med bl a antika möbler, handmålat kakel, vackra textilier och handvävda mattor. Anläggningen har utomhuspool, jacuzzi, spa med möjlighet att boka många olika typer av behandlingar, stall med välridna hästar och 320ha betesmarker som omger gården och dess vackra trädgårdar. Här finns även mycket inbjudande mötesrum med all tänkbar modern utrustning för konferenser. Restaurangen ”Mamalena”, mycket välkomnande i vackra historiska valv serverar utsökta rätter från trakten. ”La Troje ”, en trivsam bar med inbjudande inredning, serverar ett stort utbud av snacks och drinkar.
Haciendan som också är en sk ”workingranch med boskap” ligger strategiskt väl placerad i ett område med lite nederbörd och många soltimmar året om. Ett naturskönt och stillsamt område som bjuder på fina upplevelser för livsnjutare, ryttare & golfare. Njut av den vackra historiska miljön i kombination med hög, modern standard och utsökt kök!

Inkvartering & Måltider

Alla rum har rymliga, vackra badrum (3 med egen jacuzzi), några med altan mot trädgården, andra med fönster mot pool och gård. Alla har Satellit-TV, telefon, Internetanslutning mm.
Aktiviteter: Mountainbike, fiske i närbelägna sjöar, biljard, pingis, DVD-filmrum och spel av olika slag finns tillgängligt.
SPA: ”El Aventadero”, spa-anläggningen från 1890 talet måste besökas! Här skapar naturens tillgångar och magiska välbevarade hemligeter ljuvlig atmosfär för stillhet, hälsa och välbefinnande. Njut av bl a avkopplande massage, renande och helande ritualer (sk temascal), vinterapi, energi och balansterapi, kinesiologi, skönhetsbehandlingar och chokladinpackning mm.
Golf: En utslagsplats mot nät finns för golfarna på gården, några fina golfbanor nås på 45 min från Haciendan.

Måltider: Under alla resor och typer av upplägg ingår alla måltider och bordsvatten. Måltidsdrycker sätts upp på en nota för var och en som betalas sista dagen. Maten är utsökt god, mycket mexikanskt, men även lite internationellt. Varje måltid är en fest i sig! Under vistelsen kommer Du att få uppleva många grilluncher med underbart gott kött (något för köttälskaren), men det finns alltid något gott för den som inte äter kött också. Ibland överraskar man med levande musikunderhållning till middagarna
Frukost:Ungefär detta kan serveras till frukost (varierar lite): Frukt, juice (apelsin, lime, vattenmelon, morot, päron papaya, ananas mm), ”scrambled eggs” eller omelett med skinka, lök, ost, bacon, tomater eller stekt ägg. Chilaquiles (tortillas med tomatsås, ost och gräddfil), eller Molletas (bröd med bönor, ost och skinka). Kaffe, te och någon typ av kaka.

Övriga Haciendas & Aktiviteter

För de kombinationsresor där boendet sker på några andra gårdar kan standarden variera något, dock är den lite enklare än huvudgården som har mycket hög klass och de har inte något spa. Varje ställe har sin egen charmiga stil, fina rum, restaurang och trevliga sällskapsrum. Flera av dem har pool för svalkande dopp efter ridningen.
Dessa gårdar har många olika specialiteter: En har sadeltillverkning (mexikanska sadlar) och gör även andra vackra föremål i läder (chaps, bälten, hästprylar mm). Tillfälle ges att se lite av detta arbete. En av gårdarna har boskap på över 2000ha betesmarker. Boskapsskötsel med tillfälle att rida ut till boskapen och kanske hjälpa till att flytta dem till häst. En av gårdarna har stjärnkikare och läget är utmärkt för denna aktivitet på natten (titta på månen och stjärnorna). Även en fjärilfarm finns på denna gård. Andra aktiviteter som ordnas på de några av gårdarna: Fiske, fågelskådning, vandring, spel, målning ock keramiktillverkning (krukor mm). Alltid finns det något trevligt att ta del av förutom att rida!
Från huvudgården kan shoppingturer till Leon ordnas efter önskemål (tillkommer). Turer med häst och vagn ordnas för den som inte rider. Självklart finns det mycket att göra även för den som inte rider, det passar utmärkt för vänner och familj att följa med ryttaren på denna resa!

Golf

I provinsen Jalisco ligger flera golfbanor. De som är bäst och mest lättillgängliga från vår underbara hacienda nås på mellan 40-60 minuter med bil.
Golf Club La Hacienda de Leon är en vacker 18-håls bana med välskötta greener (Penncrossgräs) och fairways (Kikuyogräs) som byggdes 1996 (designad av Marcelino Moreno). Landskapet är semiöken/slätt runt banan och det ger fina kontraster i det som upplevs runt banan som framstår som en grön oas med mycket fågelliv som ett trevligt inslag. Det tar ca 55 min från haciendan till denna bana.
Greenfee: Ca 5 timmar på klubben och inkl transfers.

Club Campestre De Leon är den klart bästa banan i hela regionen, en riktigt storslagen mästerskapsbana med utmanande hål och natursköna vyer i alla riktningar runt greener och fairways. Dessutom med toppklass på skötseln. Greenfeegäster är välkomna tisdag-fredag endast mellan kl 07.00-10.00 (starttider) så det blir morgonrundor som gäller. Mycket spelvärd bana för den kräsne som nås på 40 min från haciendan.
Greenfee: Ca 5 timmar på klubben och inkl transfers.

Hästar & Ridning

Här finns en stor uppsättning trevliga hästar som rids westernstil i mexikanska sadlar (lite lättare än amerikanska westernsadlar med ett horn för lasso framtill). Raser som quarter, arabkorsningar, apalosa och mexikanska criollos förekommer. Välridna, stadiga och starka och uthålliga hästar som gärna sträcker ut i långa, härliga galopper. Ridning: För långritt mellan olika haciendas är det ca 4-7 timmars ridning per dag. På resor med endast inkvartering på spahotellet/haciendan ingår ca 2-3 timmar ridning per dag efter önskemål. Variationsrik och spännande ridning för 2-16 personer per grupp (egna grupper har egen ridgrupp). I regel är det en guide per 6 ryttare. Viktgräns för ryttare: 115 KG, åldersgräns 14 år (undantag ev på förfrågan).
Ridguider:De flesta är familjemedlemmar och ingifta i familjen. Lena, Pancho, Aline, Alfredo och Juan Alfonso. De talar spanska och engelska och alla älskar att rida så mycket som möjligt med hotellets gäster!

Klimat & Natur

Till skillnad mot området närmare Mexico City som har lite mer enformigt landskap och vegetation likt det vi är vana vid, erbjuder det här området underbara naturupplevelser och något av det mest intressanta och sevärda landskap med rik variation av växtrikedom. Sk Potrero Savan, vackra vattenfall och sjöar, ängsmarker och karga potreros med palmer och kaktusar. Raviner med sand- och rödfärgade klippor, bl a Canyon de San Cayetano. Landskapet varierar hela tiden och den som väljer den stora långresan får verkligen uppleva det hela.

Vädret: Den här delen av Mexico bjuder på ett milt klimat året om. Nov-feb: varmare eftermiddagar (22-24 grader) och lite kyligare kvällar och nätter (8-4 grader) kan förväntas.
Resten av året är lite svalare dagtid (ca 18 grader) och svala men inte kyliga nätter. Under juni-oktober är landskapet grönt och temperaturen 12-26 grader, i juli & augusti förekommer regnskurar men absolut inte dagligen och i regel är det förutsägbart så att ridningen kan planeras efter det. Den årliga medeltemperaturen är 16-18 grader. En fin destination för oss nordbor året om alltså!

Flyg & Transfer

Transfer från Leons flygplats eller Aguascalientes flygplats ingår och tar ca 50 min. Det går också bra att flyga till Guadalajaras, transfern tar 1.5 timme (tillägg för detta).

2014

( Med reservation för eventuella ändringar)


LYXIG RESA FÖR DEN KRÄSNE
7 nätter, inkvartering i Svit på Hacienda & Spahotellet
Ridningen kan läggas upp ungefär som det beskrivs dag 6-9 eller liknande (se dag för dagprogram längre ned), men man kan också välja att bara göra kortare turer på gården.
Inkvartering, helpension, ridning, transfer, fri tillgång till spa.


LÅNGRITT MELLAN 2 ELLER 3 HACIENDAS

8 nätter. En eller två Haciendas + lyxig svit på Haciendan/Spahotellet.
Inkvartering i 2 eller 2 haciendas varav en har stora sviter och eget spa där besök ingår.
Inkvartering 8 nätter, helpension, riding, transfer och flytt av allt bagage mellan haciendas.


DAG FÖR DAGPROGRAM

( Med reservation för eventuell ändring av program och boende om nödvändigt )

Långritt mellan 2 eller 3 Haciendas
Dag 1
Avresa från Skandinavien, flyg över natten.
Dag 2
Ankomst till Leons flygplats (eller annan som anges) och transfer till Haciendan. Bäst är att anlända tidigt på morgonen eller förmiddagen för att hinna med en kort testritt på eftermiddagen efter lunch. Ryttare som är ovana med ridstilen (western, enhands-fattning och vikthjälper mm) får en ordentlig introduktion för att känna sig trygga med sin häst och komma igång rätt. En speciell välkomstmiddag serveras!
Dag 3
Frukost, typisk mexikansk med ägg, bönor och skinka eller bacon samt frukt och kaffe. Förmiddagen ägnas åt en härlig tur på ranchen, ca 3 timmar med ridning bland boskap (kor).
Kanske blir det tillfälle att hjälpa till med det som ska göras (flytta boskap, se efter dem för uppkomna skador, räkna dem mm). Lunch på haciendan ca 15.00.
Sen eftermiddag rider Ni ut till den stora dammen vid Potrero las Grullas och ser till den boskap som vistas i området (ca 3 timmar). Åter till haciendan i solnedgång för drinkar innan middagen.
Dag 4
Frukost på bl a egna ägg från gårdens höns.
Morgonens ritt går till Potrero del Tio och vidare till Reboso Ranch där Mr De Alba (ägaren) kanske visar upp sin samling av sadlar och seldon ända från 1700-talet. Han har även en stor hattsamling som han är väldigt stolt över, liksom en fantastisk konstsamling. Här på gården ges tillfälle att testa den riktiga Tequilan ”silkeslen” och olik den som säljs internationellt.
Rid sedan åter till Haciendan för en grillunch i ute i trädgården. Gårdens biff är vida känd och utsökt! Under eftermiddagen blir det tillfälle att rida ut i solnedgång ca 2 timmar (den som vill vila kan göra det).
19.30 Körs gruppen vidare till nästa hacienda, San Rafael. Det tar bara 30 min. Här välkomnar Maria & Lucia Serrano (ägarparet). Middag serveras i den trevliga restaurangen på gården.
Övernattning på San Rafael.
Dag 5
Efter frukosten rider Ni mot Sierra de Santa Cruz, ett helt annorlunda landskap med pinjeskogar och berg. Nu blir det mer ridning bland bergen och Ni passerar ett par fina gamla haciendas. Ridturen tar ca 4 timmar.
Dagens lunch serveras som picknick i det gröna.
Ritten tillbaka tar Er till Toluca Ranch, med hästuppfödning och tillridning av hästar för festivaler och tävlingar. Med lite tur ges tillfälle att se detta arbete (förberedelser till den sk Charreadan). De har ett 40-tal vackra hästar på sina ägor. Sen eftermiddag rider ni tillbaka till San Rafael (ca 3 timmar).
Några timmar för fri aktivitet ges, vandra, besöka dammarna eller vila med en god bok.
En läcker middag på haciendan San Rafael och övernattning
Dag 6
Efter frukost rider Ni vidare mot Hacienda La Labor (ca 3 timmar). Längs vägen görs ett stopp vid Hacienda Sanfandila, en av de äldsta och mest välbevarade i sitt slag. Snack och förfriskning serveras i trädgården. La Labors ägare Mr Jesus Vega, välkomnar och visar runt. Här finns också en ansenlig samling konst, seldon, sadlar, troféer mm att titta på. Lunchen är speciellt uppskattad och självklart hemlagad efter recept ärvda genom generationer. Här kan också demonstrationer ges av lassokonstens alla knep.
Under eftermiddagen rider ni vidare (ca 2.5 tim) mot vårt lyxiga boutiquehotell/hacienda med Spa. Längs vägen passerar ni jättelika träd (Olmosträd) som ger en vacker karaktär till landskapet.
Sen eftermiddag och kväll är fri för bad, vandra runt på gården, fiske, tur med häst och vagn eller en tur med mountainbike för den som orkar.
Middagen serveras i Mamalenas restaurang och självklart blir det utsökt gott!
Övernattning i en svit, riktigt hög klass på inkvarteringen under resten av resan!
Dag 7
Här serveras frukost med bl a den läckra rätten Chilaquiles.
Morgonens ritt (ca 2.5 tim) tar Er längs gamla vägar brukade av häst och vagn som transporterade silver från Zacatecas till Mexico City i svunna tider. Ni färdas längs dessa fina ridvägar, genom El Camino Real till Hacienda Cieneguilla och vidare till la Estancia. Här görs ett stopp för att se den fina historiska gården med fin arkitektur och antik inredning. Den tjusiga terrassen omger en porlande fontän. Baren ligger i den gamla sadelkammaren.
Här njuter ni av en god lunch (hemlagad enligt gamla recept) och kopplar av lite innan ni rider vidare mot La Estancia Potreros (2 timmar) och senare i solnedgång (2.5 tim) tillbaka till Estancian.
Middag i Mamalenas restaurang och ännu en natt i den lyxiga sviten.
Dag 8
Läcker frukost i Mamalenas restaurang. Sedan rider ni ut till El Monte Ranch (2.45 tim), en 300ha stor boskapsranch som tillhör familjen. Här njuter ni av det vackra scenerierna på slätterna (Sabana Africana), genom majsfält och unika skogar (Mezquite träd).
Lunch serveras som typisk ”ranchers meal” på gården.
Ritten tillbaka tar bara 45 min och eftermiddagen kan ägnas åt bad, jaccuzi, massage eller behandlingar av olika slag.
Alternativ om alla i gruppen enas, en längre ritt tillbaka, tar er via Tialixcoyan. Det blir mer fart och vackra scenerier.
Middag på haciendan.
Dag 9
Frukost och avresa till flygplatsen. Bäst är att boka flyg hem ca 11.00 eller senare om det går.

 

Resekommentarer

Vi älskade resan för att det var så fin ridning, men också för att vi fick träffa så många fina, äkta människor och lära oss om livet på historiska gamla haciendas i denna del av landet.
Resan rekommenderas speciellt för dem som vill lära sig mer om livet på gårdarna och den imponerande spanska arkitekturen på flera olika haciendas som man besöker. Detta var en riktigt historisk resa! Vi red till flera olika haciendas för lunch. Vi blev serverade fantastiskt god mat och fick sådant fint bemötande överallt.
Pancho och hans fru Lena var helt fantastiska, de gjorde hela resan till vad den är! De kan så mycket om trakten, hästarna och befolkningen som de delar med sig av.
Jag är så glad att vi kom iväg på den här resan och fick träffa alla dessa trevliga människor och djur!
John & Louise hösten 2009.

Vi är väl hemkomna från en trevlig resa till Lagos i Mexico. Min ridning var utmärkt, värd att rekommendera. Vi hörs nog igen kring intressanta resmål!
Jan Stenberg, jan 2010

Använd endast kommentarsfältet nedan när du vill
skriva en recension av en resa du redan åkt på!


Utvärdering efter genomförd resa

Speak Your Mind

*