Ecuador – ridresor

Bekväm Haciendaritt och långritt till Pinansjön
Ecuador är ett land med ett otroligt varierande landskap från bergskedjan Anderna till Amazonas djungeln, Stilla havs kusten och Galapagos öarna. Vi har satt ihop 2 olika ridresor där vi utforskar Anderna. Den första ridresan erbjuder ett bekvämt boende på en hacienda på höglandet, omringat av Anderna. Dessutom är en tur till den traditionella Indian staden Otovalo inkluderat. Den andra rid resan, en camping tur till Pinan sjön, är en mer utmanande ridning riktad till äventyrliga resenärer. Se den avlägsna skönheten av Anderna på nära håll.

Besök den vackra landsbygden som personliga gäster till ägaren av en stor hacienda. De har utforskat de mesta av Anderna på hästryggen. De kommer att följa med dig på denna äventyrliga ritt in i hjärtat av Anderna. Ni följer avlägsna dalar och rider över höga bergspass tills ni når den isolerade och ensligt belägna sjön Pinan. Vulkaner finns runtom er och de mäktiga snötäckta topparna Cayambe syns i bakgrunden (Pinchincha, Chimborazo och många andra är synliga under ritten). Ni börjar och avslutar ritten vid en historisk gammal hacienda och ni kan besöka olika produktions områden på haciendan, från moderna blommor till export till traditionell ko mjölkning och grönsaks odling till försäljning. Alla hästar är väldigt tränade och vana vid långa ritter.

Mer om landet

Ecuador gränsar till Stilla havet vid ekvatorn och har därför tropiskt klimat vid kusten, men kallare klimat i inlandet. Det är det minsta landet i Andernas högland. Terrängen består av kustlandskap med palmprydda slätter, Andernas högländer (sierra) och tropisk djungel samt öarna (Galapagos).
Galapagos öarna och vattnet runtom är världsarv och av stor ekologisk betydelse. Den utvecklade kulturen blomstrade före Inkas ankomst på 14-hundra talet. Huvudstaden Quito var en gång center för Inka imperiet. Ecuador blev därpå erövrat av Spanien 1534, de fick tillslut självständighet 1830. Ecuador har alltsedan bevarat sin gamla kultur och arkitektur från den koloniala tiden.
Ecuador är 5 timmar efter GTM tid och de använder metersystemet. Alltså kilometer och kilo istället för miles och pounds.

Hästar & ridning

Criollos, westernstil. Ca 4-7 timmar per dag. Viktgräns 95 kg, undantag för erfarna ryttare kan ges. Säker sits och god balans krävs. 2-8 personer per grupp.

Flyg & Transfer

Flyg till Quito. Transfer ingår, det tar ca 40 min.

Måltider

Alla måltider ingår utom middag i Otivalo vid övernattning

Vad som inte är inkluderat

Flyg till och från Quito flygplats i Ecuador, alkohol drycker annat än en välkomst drink den första kvällen, sov säckar (medtages). Flygplats skatten betalas före avresa är US$30 (ingår ej i resans pris).

Information om valuta

USA Dollar är den enda lagliga valutan i Ecuador med fast växelkurs. Kredit kort och rese checker är generellt accepterade i städerna. Lokala uttags automater ger US$ och finns tillgängliga på många ställen. Använd kredit kort med försiktighet. Om du använder en uttags automat gör det under dag tid inne på en bank, affär eller i en affärs byggnad. Lokala uttagningsautomater ger den lokala valutan US$ och finns tillgängliga på de flesta ställen. Visa, mastercard, Diners och American Express kort accepteras på de flesta platserna. Under rid turen kommer det inte finnas nått tillfälle att spendera pengar.

Dokument – information om visa och konsulat

Svenska resenärer får ett besöksvisum vid ankomst som är giltigt i 90 dagar. Ev kostnad i samband med detta betalas på plats. Den lokala immigrationsmyndigheten kan förlänga visumet 90 dagar till om det önskas. Passet måste vara giltigt minst 6 månader och ha minst 2 helt tomma sidor lediga.

Packningslista

Du behöver en rid hjälm eller en bred hatt som måste sitta fast samt solglasögon med band på. 2 par ridbyxor, halva chaps rekommenderas, rid handskar om man vill, tröja, varm jacka, shorts, t-shirts. Sarong, badkläder, 4 par strumpor, regn jacka, solkräm, mygg medel, chapstick, ficklampa, kamera med axelrem och band som kan sättas fast I ditt bälte, film och batterier, kikare, lätta rid skor och en sov säck. Se mer på sidan inför avresa, där packningslistor och mycket läsvärt beskrivs mer i detalj!

Klimat

Temperaturen på höglandet varierar inte speciellt mycket under året. Temperaturen i Ecuador beror på höjd och moln täcke. Dags temperaturen varierar mellan 12 till 26 grader och under natten från 2 till 10 grader på höglandet. Januari till mars är vädret generellt fint, april, maj till mitten av juni kan det vara regnigt. Juli – september är soligt med lite vind, oktober till november är det regnigt igen. Den bästa tiden att besöka Ecuador är januari – mars samt juli – september.
Guayllambamba är 800m lägre än Quito och är därför varmare.

Hälsa

Hög höjd, t.ex i Quito (2800 meter) kan påverka en del personers hälsa. Du borde vidta försiktighetsåtgärder och rådfråga läkare innan avresa. Om du besöker Quito är det rekommenderat att ta det lugnt de första dagarna och dricka mycket vatten. Rådfråga din lokala doktor eller titta på Department of health’s webbplats för mer information.
Ecuadors högland varierar i höjd från 1800 m till över 5000 m. Hacienda är beläget på 2000 m och Quito stad på 2800 m. Höjd sjuka har inte varit ett problem på dessa rid turer, men du kan känna att fysisk aktivitet är mer påfrestande än vanligt. Det är inte rekommenderat att personer med hjärt eller lung sjukdomar medverkar på ansträngande turer i Anderna.

Försäkring

Det är ett krav när du bokar och betalar deposition att du tecknar försäkring som täcker för avbokning, medicinska utgifter, baggage och pengar. Det är viktigt att se till att din försäkring gäller även för ridning.

Elektricitet

110V, 60Hz som i USA. Du kan behöva en omvandlare/adapter för att sätta in Europeiska apparater.

Film- och kamerautrustning

Du kan ladda batterier till din digitala kamera endast på Hacienda. Film och batterier finns att köpa i Quito och i Otovalo före eller efter ridturen. Under campingen kommer det dock inte finnas någon elektricitet, ta därför med extra batterier och film.

Program

Bekväm haciendaritt
8 dagar/7 nätter
Trailritt till Lake Pinan
8 dagar/7 nätter, maj-nov
Världens mitt
5 dagar/4 nätter

Programmen inkluderar alla måltider utom middag i Otovalo vid övernattning på Haciendan, boende, hästar och utrustning, ridning, engelsk talande guide. Flygplatstransfer ingår!

Dag för dagprogram Pinansjön

(med reservation för ev ändringar)

 • Dag 1
  Ankomst till Ecuador och transfer från Mariscal Sucre flygplats Quito till haciendan. Haciendan är belägen 30 minuters kör tid norr om Quito i Guayllabamba dalen (2100m höjd). Boende och middag på Haciendans egna stugor i en gömd dal.
 • Dag 2
  Frukost kl 8.30. Vi träffar hästarna, förbereder baggaget och utrustningen för vår resa till Pinan. Förklaring av turen. Lunch på Haciendan. På eftermiddagen besöker vi den gamla delan av haciendan, typisk för kolonial tiden och över 100 år gammal. Vi besöker även stallen, ko och höns boden. Alternative för de som känner sig trötta av höjden kan vila och njuta av lugnet. Middag kl 7.30.
 • Dag 3
  Frukost kl 7. Vi kör till Conaqui där ritten startar. Vi tar en kort vila för uppfriskning och sedan ger vi oss av in i páramo. Efter 4 timmars ridning når vi en höjd på 3800m, där slår! vi läger. I detta område har vi en spektakulär utsikt över Imbabura Provinsen och över Imbabura och Cotocachi vulkanerna.
 • Dag 4
  Frukost kl 7.30. packa hästarna och sedan fortsätter resan mot Pinan Hacienda. Vi kommer passera Cerro Negro (4200m) och observera den typiska Anderna páramo vegetationen. Vi njuter av en picknick lunch och når Pinan Hacienda efter 5 till 6 timmars ridning. Här slår vi läger under natten.
 • Dag 5
  Frukost kl 7.30 som följer av avresa till Pinan sjön. Under de följande 2 timmarna beundrar vi det prestigefyllda och vackra Anderna páramo som få människor har sett. Vi slår läger och njuter av resten av dagen med att bada, fiska, titta på fåglar och njuta av bergs landskapet.
 • Dag 6
  Frukost kl 7 och sedan ger vi oss av mot de varma källorna vid Nangulbi. När vi börjar gå ner på andra sidan av Anderna kommer vi till vegetation typisk för regnskogen. Vi kommer även få en dramatisk utsikt över Imbi dalen. På eftermiddagen ankommer vi till de varma källorna och tar ett välkomstbad. Boende i stugor och middag.
 • Dag 7
  Efter frukosten tar vi oss tillbaka till Haciendan med bil. På eftermiddagen kan vi besöka Haciendans blom plantage. Där kan du se blomster industrin och Ecuadors unika plantager.
 • Dag 8
  Avresa efter frukosten. Notera att alla program kan ändras beroende på lokala förutsättningar under den tid du besöker Ecuador. De är givna endast som en vägledning.

Haciendavistelse – Ecuador

Besök Ecuador landet i Anderna som personliga gäster till ägaren av en stor hacienda. Du är välkommen till denna annorlunda familj som gärna delar med sig av sin fascinerande historia och kultur. Alla kan besöka den gamla historiska Haciendan, de olika produktions områdena på Haciendan, från moderna blommor till export till traditionell ko mjölkning och grönsaks odling till försäljning. Besök indian staden Otovalo och beundra deras traditionella kläder medan ni köpslår på fina ull väskor och hammockar på marknaden. Rid på vackra, tränade hästar med er värd som är mycket duktiga ryttare med lång erfarenhet av utforskning av bergen. Vulkaner finns runtom er och de mäktiga snö täckta topparna Cayambe, Pinchincha, Chimborazo och många andra är synliga under ritten.

Reseförslag – Haciendavistelse

(med reservation för ev ändringar)

 • Dag 1
  Ankomst i Ecuador och transfer från Mariscal Sucre flygplats Quito till haciendan. Haciendan är belägen 30 minuters kör tid norr om Quito i Guayllabamba dalen (2100m höjd). Boende och middag på Haciendans egna stugor i en gömd dal.
 • Dag 2
  Frukost kl 8.30. Vi rider sedan ut på en 2-3 timmar lång tur runt Haciendan för att lära känna hästarna. Vi rider genom flora typisk för torra dalar i Anderna: bromeliads, cacti, agaves etc Vi återvänder till Haciendan för lunch. På eftermiddagen besöker vi den gamla delen av Haciendan, typisk för kolonial tiden och över 100 år gammal. Vi besöker även stallen, ko och höns boden. Alternative för de som känner sig trötta av höjden kan vila och njuta av lugnet. Middag kl 7.30.
 • Dag 3
  Frukost! kl 7.30. Vi ger oss av på en liten tur till Otovalo. För de som inte är tränade eller erfarna nog att utföra en 2 dagar lång utflykt till Otovalo till häst finns olika turer som utgår från Haciendan, lektioner att ta, följd av en bil resa till hotellet i Otovalo. I början av vår ridtur tar vi oss ner för en sluttning till Pisque Floden (1800 m ), korsar den och sedan stiger vi till dalen Tanda och Malchinguí (2600m) med spektakulär utsikt över floden Gauyllabamba. Vi stannar längs vägen för picknick lunch. Vi fortsätter in i bergen av Mojanda där vi slår läger och njuter av en middag runt elden.
 • Dag 4
  Frukost kl 7.30, packa och sedan fortsätter vår resa på hästryggen till lagunerna av Mojande (3600 m ). Längs vägen ser vi vegetationen av pármo av Anderna av Ecuador med vacker utsikt över snö klädda berg och vulkaner som Cayambe, Cotopaxi, Cotocatchi, Imbabura m. fler. Denna del av Anderna är även känd som vulkanernas allé. Lunch vi Mojanda kratern, en släckt vulkan krater som nu innehåller sjön Cuicocha. Vi korsar Cordillera på 4000 m och rider sedan neråt till den traditionella indian marknads staden Otovalo. Här övernattar vi på ett litet hotell.
 • Dag 5
  Frukost kl 8 på hotellet följt av fri tid att besöka indian marknaden craf. Denna marknad är känd över hela Ecuador och har en stor varietet på craft med säljare i traditionella dräkter. Återvänder till Haciendan med bil i tid till lunch. På eftermiddagen ges tid till avslappning eller att njuta av en promenad för att observera de mer än 50 olika fågel arterna som finns i området. Hummingbirds are especially numerus. Middag och övernattning på Haciendan.
 • Dag 6
  Frukost kl 7.30. Avresa för en 4 timmar lång rid tur genom orchards of avokado, chirimoyas och citroner! . Återvänder till Haciendan för lunch. Ecuador är ett av de ledande länderna i världen i produktion av blommor och speciellt rosor, och denna Hacienda har sin egna blom produktion. På eftermiddagen kan vi besöka blom plantagen på Haciendan och få en titt på denna fascinerande industri.
 • Dag 7
  Frukost kl 8.30. Besök skogen och plantagen of bromeliads endemic to the regions and explanation of their cultivation. Vi besöker ( och går över för de modiga) en sväng bro över en ravin på Haciendan. På eftermiddagen besöker vi Quito Zoo där ni kan se typiska djur från Anderna.
 • Dag 8
  Transfer tillbaka till flygplatsen och avgång efter frukost. Notera att alla program kan ändras beroende på lokala förutsättningar under den tid du besöker Ecuador. De är givna endast som en vägledning.

Programförslag ny ritt världens mitt

(med reservation för ändringar)
En underbar kortare variant på äventyrlig ridresa som passar bra för Dig som vill kombinera med längre vistelse i landet. Transfer till och från flygplatsen ingår. Inkvartering 4 nätter, alla måltider, en halv dags ritt och två hela dagar 4-6 timmar i sadeln.

 • Dag 1
  Ankomst till Quito och transfer till Haciendan (ca 30 min). Välkomstmiddag och övernattning på haciendan.
 • Dag 2
  Frukost följt av en introduktionsritt fram till lunch vid ca 14.00
  En härlig lunch och kanske en siesta. De som vill kan vandra runt i den exotiska omgivningen (Guayllambas dalgångar).
  Dagen avslutas med en vällagad iddag och samtal kring de kommande dagarnas program.
 • Dag 3
  Frukost ca 08.30
  Avresa med bil och hästtransporter till San Jose De Minas ca 09.30.
  Ankomst ca 11.00
  Ett sagolikt område väntar på att utforskas till häst. Natursköna dalgångar, porlande bäckar och magnifik regnskog med rökliknande moln som lyfter under morgontimmarna.
  En härlig brunch serveras i naturen ca 13.00.
  13.30-17.00 Ritten tar Er vidare ut i det spännande landskapet och Ni följer Guayllambafloden hela eftermiddagen.
  Kamping i tältläger med lägereld och utsökt middag under stjärnorna denna kväll.
 • Dag 4
  Tidig frukost ca 07.00 denna morgon.
  Dagen blir mycket spännande då Ni rider genom ett ekologiskt reservat från Niebli till Pululuhuas regnskog och vulkan.
  Brunch serveras längs vägen ca 13.00
  13.30-16.30, Ritten fortsätter genom det område som kallas för världens mitt (Mitad Del Mundo).
  Avslutningsvis görs ett besök i parken vid den kända statyn.
  Ryttare och hästar körs tillbaka till Haciendan.
  En härlig avslutningsmiddag rundar av den här korta, men mycket intressanta turen!
 • Dag 5
  08.30 Frukost
  09.30 Transfer till flygplatsen (Quito)
  Ankomst till flygplatsen ca 10.00

 

Resekommentarer

Nyss hemkommen från detta underbara land, och fantastiska familj som jag redan saknar: Större gästvänlighet och generositet får man leta efter! Älskade, fina hästar i en storslagen natur. Ett plus för indian-marknaden och gamla stan i Quito som Freddie, Mariana och Esteban guidade mig igenom. Rekommenderar varmt!
Maria, feb-09

 

Använd endast kommentarsfältet nedan när du vill
skriva en recension av en resa du redan åkt på!


Utvärdering efter genomförd resa

Speak Your Mind

*