Sydafrika – Det bästa av Kapprovinsen

Häng med mix Cape Town JUL & NYÅR 2013

Njut av sol, bad och härliga galopper längs Indiska Oceanens milsvida stränder. Halva resan tillbringas vid stränderna öster om Kapstaden, kända för sina fantastiska surfvågor där både säl, val och delfin ofta ses. Första halvan går till vingårdarna norr om Kapstaden. Upplev de doftande citruslundarna och mäktiga bergen och njut av utsökta måltider och gott vin från trakten. Strandgalopper varvas med klättring i bergen med magnifik utsikt över Hermanus som är en liten sömnig hamnstad vid Indiska Oceanens kust.
Nu kan resan göras i grupp och transfer (för Dig som reser ensam och inte vill köra bil) eller med hyrbil för Er som vill färdas på egen hand mellan platserna (givetvis med bra vägbeskrivningar och tips om sevärdheter längs vägen)! Önskar Ni alternativet med hyrbil bokas resan på andra datum än vad som anges (på begäran).

Michelle, som har över 80 underbara hästar till sitt förfogande, lägger upp programmet. Allt från ”hound exercise” där Du hjälper till att motionera traktens jakthundar och provar några hinder i terrängen till vingårdsritter i sagolika landskap som överblickar Taffelberget och klipporna ner mot Godahoppsudden där de två haven möts. Den som önskar kan också vara med på en riktig jakt med traktens jaktsällskap. Du bor på förtjusande små värdshus och ombyggda vingårdar där charm och personlig karaktär ger känslan av ett äkta Afrika. För transporter har Ni en hyrbil till Ert förfogande.

Transfer resor

Michelle, som har över 40 underbara hästar till sitt förfogande, lägger upp programmet i Paarl (45 min norr om Kapstaden). Hon är med gruppen de fyra första dagarna och delar med sig av sin glädje och kärlek till hästarna och trakten. Under den andra halvan av resan rider Ni med Manfred i området nära Hermanus och de ljuvliga stränderna helt orörda och otillgängliga för bilburna turister. Stränderna, klipporna i horisonten, havet, den guldgula sandrågen som vajar i vinden, vildhästarna som lever vilt ute i sanddynerna, delfinerna och alla fåglarna väntar på Er! Inte minst maten och vinet kommer att låta sig väl smakas under hela resan. Ni bor på förtjusande små värdshus och ombyggda vingårdar där charm och personlig karaktär ger känslan av ett äkta Afrika. För transporter har vi arrangerat transfers fom i år. Det är bara att sitta ner och njuta av den vackra naturen när Ni färdas från ett ställe till ett annat.

Hyrbilsresor

4 eller 8 övernattningar: Samma fina upplägg som ovan, men med hyrbil i stället för transfers: 4 nätter i Paarl och 4 nätter i Hermanus enligt beskrivning ingår.
Men med hyrbil går det också bra att endast göra halva resan i Paarl eller Hermanus. Det passar perfekt som förlängning på någon annan safari i Afrika. Alla program kan göras med eller utan ridning och golf kan bokas för medföljande golfare. Vi ger i så fall förslag på passande banor.

Program och boende resor med transfer

Boendet sker på två orter: 4 nätter bland vingårdarna i Paarl och 4 nätter i närheten av Hermanus som ligger längs the Garden Route ca två timmars bilresa öster om Kapstaden. I Paarl bor Du på en vingård med egen vintillverkning och utsökt restaurang. Maten och vinet är lika viktigt som ridningen på dessa resor! Inkvarteringen nära Hermanus sker på ett gammalt värdshus med anrik atmosfär. Här rider Du med Manfred som arrangerar utflykterna bland sanddynerna och längs Hermanus storslagna stränder. En kväll blir det afrikansk grillafton!

Ridning

 • Dag 1
  I Paarl börjar resan med en introduktionsritt på eftermiddagen bland vingårdarna i Paarl. Turen tar ca två timmar och leder högt upp bland bergen ovanför vingårdarna som erbjuder sagolika vyer. En klar dag kan Ni se Taffelberget, Kapstaden och med lite tur även Godahoppsudden. Två timmars ridning samt middag med vin (med Michelle på gården) ingår denna dag.
 • Dag 2
  Fyra timmars ridning bland vingårdarna. Detta är en riktigt trevlig vinprovningsritt. Det blir vackra vyer, några provningar på en fin vingård och lite vinlära. Nu har Ni lärt känna hästarna och kan slappna av och njuta av landskapet. Lunchen äter Ni på Rhebookskloofs fina vingårdsrestaurang (ingår ej). Åter till Ert boende på Haaskraal på eftermiddagen för ett dopp i polen innan Ni bjuds på en läcker grillmiddag. Totalt 4 timmars ridning inkl snacks och dryck.
 • Dag 3
  En heldagsritt till Diemersfontein Farm. Ni rider genom ett storslaget landskap med vingårdar, olivträd, de kända buchu plantagerna och vilda blommor (Fynbos). Lunchen serveras på en liten gård och Ni bjuds att prova vinet och den egna olivoljan. På eftermiddagen rider Ni högt upp på en sluttning med fantastisk utsikt ner i dalen. Avsittning och ytterligare en vinprovning i kombination med choklad! Nu passar det bra att köras hem till gården för en god middag.
 • Dag 4
  En heldag i sadeln med utgångspunkt från Haskraal (där Ni bor). Rid längs vackra vingårdar, öppna fält och olivlundar som överblickar de majestätiska bergen. Picknicklunch i det gröna eller rid tillbaka till gården för ett dopp i polen om det är varmt. Sedan ytterligare ett par timmars ritt på eftermiddagen med tillfälle att sträcka ut i snabba galopper. Ett härligt sätt att avsluta den första halvan av resan och ta adjö av Michelles underbara hästar! Kvällen avrundas med en sista trevlig middag med Naas och Shirley på Haaskraal, ute i den vackra trädgården om vädret tillåter
 • Dag 5
  Efter frukost körs Ni söderut genom Kapstaden, vidare till Camps Bay och de trevliga fisk och skaldjursrestaurangerna vid båthamen. Här (alternativt annat passande ställe längs vägen) görs ett stopp för lunch (på egen bekostnad), innan turen fortsätter söderut till Godahoppsudden. Här ser Ni Atlanten och Indiska Oceanen mötas i ett dramatiskt, skummande blått hav under Er när Ni blickar ut från den sydligaste punkten av Afrika. Bussresan fortsätter sedan österut ca 1.5 timme till Boot River som ligger strax utanför Hermanus. Ni anländer till nästa förtjusande boende, Wildekrans Country House på eftermiddagen. Ombyte och transport ett par minuters bilväg till nästa ridanläggning för att träffa Sue och Manfred (er ridguide de kommande dagarna). Det blir en kortare ridtur på ca 2 timmar för att lära känna hästarna följt av en riktig afrikans braai middag (grill).
 • Dag 6
  Efter frukost körs Ni till kusten för att möta Manfred som kör hästarna i släp till bästa stället att starta ritten på (anpassas efter vattennivå i bukten mm). En underbar heldagsritt längs Indiska Oceanens pudervita sandstränder vid Hermanus. Få strandritter i världen kan mätas med denna! Njut av ändlösa galopper, sök efter vildhästarna bland sanddynerna och lagunen, titta ut i det dramatiska havet efter val, delfin, säl och mängder av fåglar. Totalt ca 5-6 timmars ridning inkl lunch. Detta blir det klara, starka minnet från resan! Dagen avslutas med ett besök i Hermanus där middagen serveras på en restaurang med specialitet på fisk och skaldjur.
 • Dag 7
  En snabb ritt mellan gårdar, genom öppna landskapritt, över mjuka galoppvänliga stigar och små vägar mellan gårdarna. Även denna ritt bjuder på betagande utsikt, men helt olikt de övriga dagarna. Det varierar också mycket under årets månader beroende på vad som står i blom. Vissa fält är knallgula när solrosorna nickar mot solen. Här är också rikligt med vingårdar. Lunchen serveras på en vingård som har en gammal antik olivpress som fortfarande är i bruk. De har egen tillverkning av lavendelolja och olivolja. Restaurangen serverar utsökta sydafrikanska rätter. Ni fortsätter hemåt i rast takt med vinden i håret och ögon som tåras av härliga galopper. Ca 6 timmar i sadeln. Den här kvällen tar Sue och Manfred Er med till deras favorit bland lokalrestaurangerna, Shunters. De har utsökt pizza, men även andra goda rätter.
 • Dag 8
  Hästarna lastas och Ni körs iväg på ännu ett spännande äventyr, nu till Fernkloofs naturreservat där den unika floran (Fynbos) kan beundras under dagens ritt. Lunchen denna dag serveras i form av medhavd matsäck. Ett variationsrkt landskap breder ut sig och rundar av den här spännande vistelsen i Kapprovinsen. Tack vara denna mix av platser och dessa människors gästfrihet och kännedom om det bästa som trakten har att erbjuda, har Ni fått uppleva så många helt olika dagar i sadeln. Ingen dag är den andra lik! Er sista gemensamma middag serveras på en trevlig lokal restaurang som serverar goda kötträtter, men om alla är eniga, kan det bli ytterligare en fiskrestaurang i stället. Ca 5-6 timmar i sadeln
 • Dag 9
  Efter frukost blir det tid att koppla av vid polen efter en härlig sovmorgon. Transfer till flygplatsen på eftermiddagen och hemresa eller förlängning till någon av våra övriga program i Sydafrika eller Botswana. Välkommen åter!

Hyrbil

För Er som vill göra resan på egen hand och har hyrbil i stället för transfer, begärs plats på datum/veckor annat än de som anges. Minimum två personer. Hyrbil 5 respektive 9 dygn med fri körsträcka, skatt och försäkring, självriskeliminering och AC. De hyrs från kl 09.00 på ankomstdagen till eftermiddag avresedagen.
Exempel på bilmodeller: För två personer, en Nissan Micra, för fyra personer, en Nissan Almera eller liknande, för 6 personer, en minibuss med 8 säten. Bensin delas på de som färdas i bilen. Sydafrika har vänstertrafik. Internationellt körkort krävs.

Resans pris per person
Datum för resor med transfer, 2-8 deltagare per grupp (garanterad avgång med 2 deltagare): 2009, datum på begäran!
Mellan 1/9-15/11 = Valsäsong, goda chanser att se val!
Alla resor inkluderar program enligt beskrivning med transfers eller hyrbil, 8 övernattningar i delat dubbelrum, alla måltider utom två luncher. Måltidsdrycker och vin som anges ingår, övriga tillkommer och betalas på plats.
Icke ridande: Hör med oss om aktiviteter och pris för de som inte rider. Golfpaket kan bokas på fina banor i omgivningen!
Ridning ingår enligt beskrivning, totalt 8 dagar: 6 heldagar och två dagar med ca 2-2.5 timmars ridning.
Antal deltagare/pris: Exakt pris anges när resan är fulltecknad ca en månad före avresa. Är det 8 personer inbokade på resan, blir det pris för 8 osv. Det går bra att höra sig för hur många som är inbokade inför resan. Resan genomförs med minst två deltagare, inga inställda resor!
Pris per person 8 nätter med transfer Med hyrbil 8 nätter/4 nätter
2 personer: 20.995:- 20.495:-/11.495:-
4 personer: 17.495:- 16.995:-/10.995:-
6 personer: 16.895:- 17.895:-/9.495:-
8 personer: 15.795:- 16.395:-/8.995:-

 

Flygpriser
Flyg inkl skatter från Sverige till:
Johannesburg från ca: 8.995:-
Kapstaden från ca: 9.245:-
Kapstaden med ett stopp i Johannesburg från ca: 9.990:-
Vid bokningstillfället söker vi efter bästa flygförbindelse och pris.

 

Resekommentarer

Resan var helt underbar, allt var perfekt ordnat från början till slut.
Fam Meckbach, mars 2010

En helt perfekt resa, toppbetyg på allt!
Gunilla och Rolf Rasmusson, mars -09

Vi ville bara höra av oss och säga stort tack för den upplevelse som ni sydde ihop till oss i Sydafrika! Hela resan var så fantastisk som vi hade hoppats och också förväntat oss. Alla personer vi mötte var väldigt trevliga och varje aktivitet vi gjorde var ett minne för livet. Boendena som ni ordnat till oss var väldigt bra, Shirley var som en ängel mot oss, ni får vid tillfälle hälsa henne och hennes man. Även Michelle och hennes man tog hand om oss väldigt bra, vi hade en jättetrevlig picknick med dem bland vingårdarna i solnedgången. Sedan är vi också tacksamma att ni i sista stund ordnade med hajbursdyket, det var en enorm känsla att få se på vithajar! Vi har marknadsfört Greenways Travel väldigt hårt bland släkt, vänner och bekanta som sett och hört hur bra vi har haft det i Sydafrika. Ni är verkligen värda allt beröm. Framför allt så var ert engagemang att Pamilla och jag kunde få tillgång till eget hushåll något som inte kan underskattas men verkligen uppskattas av oss. Så, vi önskar er ett Gott Nytt År och hoppas på snart återhörande!
Thomas och Pamilla Karlsson, dec -08

Mycket bra upplägg! Resa på egen hand med allt förbokat. Hade varit svårt och tidskrävande att hitta alla fina boenden. (Några hade vi aldrig hittat)
Vi är jättenöjda!
Tack
Anders & Marianne Wincrantz, december -06

Här kunde vi styra våra dagar själva och vi åkte en del bil och såg oss omkring. Många härliga människor träffade vi, bla Michelle, stuntryttare, som verkligen bjöd på sig själv och visade filmsekvenser hon deltagit i. Kul att få rida på hennes “filmstjärnehästar”!! Bodde på en underbar vingård där vi kunde “botanisera fritt i vinkällaren”. Ja, det är en resa jag sent glömmer och det är underbart att titta på alla foton!
Angela Nilsson, februari -07

Michelle är en fantastisk människa, trevlig och rolig och har inte minst underbara hästar. Vi red i bergen i skymningen, grillade och drack goda viner utanför hennes stall och trivdes väldigt bra med livet! Shirley och hennes man är fantastiska, och boendet så otroligt personligt och mysigt.
Maria och Mathias, december -07

Använd endast kommentarsfältet nedan när du vill
skriva en recension av en resa du redan åkt på!


Utvärdering efter genomförd resa

Speak Your Mind

*