Portugal – Algarve – Westernridning i södra Portugal

 

Den här underbara ranchen som erbjuder charmigt boende och ridning i westernstil ligger i södra Portugal. Ranchen ligger på 12 ha fantastiskt fin, ridvänlig mark med många fina vyer i alla riktningar. Ridstigarna tar Dig genom doftande pinjeskogar och vildvuxet landskap som endast nås till häst, per mountainbike eller till fots. Utsikten är magnifik! Alla hästar är utbildade i western stil och natural horsemanship där närhet och tillit råder mellan ryttare och häst.
Alla hästar vistas i stora hagar som överblickas från terrassen. Närheten till naturen är en av många fördelar med denna resa! Vakna upp till frustande och betande hästars stillsamma läten och njut av en härlig frukost före ritten! I 6 dagar rider du i olika riktningar och utforskar de fina ridstigarna, kvällstid blir det tillfälle att sitta runt en lägereld och prata om dagens händelser i sadeln. Förutom ridning finns det möjlighet att köras till de fina stränderna (Atlantkusten) ca 5 km från anläggningen, göra båtturer, vandra mm.

 

Ranchen

På Algarves vackra kust, ett stycke från Portimao ligger denna charmiga gård. I huvudbyggnaden finns 2 sovrum, ett badrum och vardagsrum en trappa upp. På bottenvåningen ligger ett vardagsrum/allrum med TV och plats att umgås. Gästernas lägenheter 4 st ligger i en byggnad med 2 våningar (anslutna med antal på övre planet).
Måltiderna serveras i en köksbyggnad ca 50 m från huvudbyggnaden, denna ansluter mot huvudbyggnaden genom en stor uteplats med grill och eldstad. Här finns också kylskåp med drycker mm för gästernas trivsel.
I närheten av huvudbyggnaden finns en lada med hö, halm och foder lagrat. Stallet ligger intill den (används för hästarna endast på vintern när det är lite svalare, för övrigt vistas de ute).
Vid infarten till gården ligger ridvolten, omgiven av beteshagar och doftande eukalyptusträd som skänker lite skugga de varmaste dagarna.
Här finns också en liten pool att svalka sig i under de varma sommardagarna, poolen är uppvärmd med solenergi.

Inkvartering och måltider

Det finns 4 lägenheter med vardera 2 bäddar, dusch och WC. Alla är modernt inredda med detaljer från trakten. Intill ligger en servering utomhus under tak, där frukosten serveras.
Lunch serveras antingen ute i naturen, på någon liten restaurang längs vägen, eller tillbaka på ranchen.
Middagarna serveras ofta i form av grillat och ibland med gäster och inbjudna vänner till familjen.
Maten är inte typiskt portugisisk utan mer internationell.

Köket är alltid öppet och om någon blir sugen på något går det bra att söka sig dit. Om speciell diet önskas, meddela det så snart resan bokas, tack!
Drycker ingår i rimliga mängder (inkl vin).

Hästar och ridning

På gården finns många underbara hundar och katter och naturligtvis många trevliga, välskötta och välridna hästar. Många är Quarter Horses, Lusitanokorsningar, Arabkorsningar, någon Haflinger mm. Alla rids westernstil med bekväma westernsadlar! På gården rider man själv in hästarna med egen framtagen metod som bygger mycket på förtroende och successiv anpassning och möjlighet att följa efter erfarna hästar (ryttarlös) innan den arbetar under sadel och ryttare och tränas innan den tas i bruk. Resultat blir mycket trycka och trevliga hästar. Ridningen läggs upp med variationsrika uteritter och ev lektion om så önskas, varje dag blir en ny upplevelse.
Ingen ridning ankomst och avresedag. Det blir då 6 riddagar.
Viktgräns: 90 kg, ev undantag kan ges för erfarna ryttare, hör med oss i så fall.

Andra aktiviteter

Saker som kan bokas på plats är jeeptur bland sanddynerna, en båttur från Portimaos hamn längs den storslagna kusten av röda klippor, sandstränder och turkosa dyningar. En kväll på Round Up Salon i Carvoeiro med karaoke kan vara kul mot slutet på veckan. Den som längtar efter en lat dag på stranden kan bli lämnad och upphämtad om så önskas (ca 5 km från ranchen, ingen extra kostnad).

Klimat

Mellan november till februari är det milda dagar, ca 10-20 grader, ofta väldigt skönt för den som vill rida och vistas ute. Vår och höst är underbart med runt 20-25 grader. Sommaren är het, 25-35 grader.

Transfer

Transfer till och från ranchen från Faros flygplats kostar 70€.
Transfer till och från ranchen från Portimaos busshållsplats (om Ni landar i Lissabon, bra bussförbindelser) kostar 35€.

Flygresa

Bästa sätt att ta sig hit är med Norwegian som flyger direkt till Faros flygplats.

Program 2014

(Med reservation för eventuella ändringar)

Anläggningen har öppet året om förutom 3 veckor i Januari/Februari. De tar emot de veckodagar som passar, man kan komma och resa valfria dagar.

De erbjuder 2 olika ridprogram:
För nybörjare: 18 ridtimmar under veckan, stillsam och trygg ridning.
För mer erfarna ryttare: Ritter med totalt ca 22 timmar i sadeln (trav, skritt och galopp) under veckan.

Inkvartering, helpension, dryck (i rimliga mängder), ridning.

UTERITT  7 nätter / 6 riddagar
Ålder: Min 18 år
Datum: Valfritt


Dag för dagprogram

(Med reservation för ändringar)

 • Dag 1: Ankomst och transfer till ranchen. Det är ca en timmes bilväg och det går bra att anlända från ca 11.00-18.00
  Ingen ridning denna dag. Måltider ingår från middag denna dag.
 •  Dag 2-7: Se nedan för exempel på hur dagarna ser ut. Ritterna går ut två gånger om dagen, en gång i veckan blir det en längre tur med lunch ute. Ni rider genom lummig grönska med vackra gamla träd vars kronor skänker skugga. Framme vid en sjö blir det tillfälle att vila. Lunchen serveras på en trevlig portugisisk restaurang denna dag.
  Vägen tillbaka till ranchen går längs en annan trevlig stig med fin utsikt mot kusten och havet.
  Dagen före heldagsritten är alltid utan ridning på eftermiddagen, då kan det passa att besöka stranden eller Portimao (be om skjuts, ingen kostnad).
 • Dag 8: Efter frukost körs du till flygplatsen, men det går bra att boka hemresan lite senare, du kan få transfern senare på dagen om så önskas.

En typisk dag:

 • 08.00-09.00 Frukost från ett buffebord med mycket att välja på: Bröd, ost, kallskuret (kött), yogurt, frukt, kokt ägg, juice mm.
 • 09.30 Möt upp i stallet, hämta din häst i hagen och gör den redo för uppsittning kl 10.00. Första riddagen blir du introducerad i ridstilen och hjälperna såväl som hur utrustningen passar på hästen. Det finns sedan hjälp under veckan om du känner dig osäker. Du uppmanas att tillämpa de enkla metoder som horsemanship representerar runt hästarna (visas första dagen).
 • 10.00-12.30 Upplev den vackra landsbyggden från hästryggen, en ny riktning varje dag. Utforska doftande eukalyptusskogar, små sjöar där sköldpaddor ses, ängar med vild lavendel och högt belägna sluttningar mot kusten. Tempot är lugnt och samlat med långa tyglar, här och var med en galopp och lite trav.
 • 13.00-14.30 Lunchtid och du får fritt ta för dig i köket. I regel består den av reser från gårdagens middag (grillat kött, kyckling eller liknande) bröd, ostar, frukt mm. Var och en tar också för sig i dryckeskylen. Sedan är det siesta eller tid för ett dopp i poolen!
 • 14.30-16.30 Tillbaka till stallet och sadla upp din häst. Ännu en härlig tur, nu i en annan riktning, kanske mot kusten och kullarna som erbjuder så fin utsikt.
 • 17.00 Åter vid stallet, sadla av och borsta av din häst (alternativt svampa av). Fri tid för dusch, avkoppling, dopp i poolen, läsa en bok mm.
 • 19.30 Middagen serveras, ofta schnitzel, grillat kött, grytor mm. Det finns alltid frukt och enklare dessert eller yoghurt. Drycker och drinkar serveras till.

Sommartid är uppehållet för lunch mellan 13.00-15.30, vintertid 13.00-14.30.

 

Resekommentarer

En av de bästa ridresor vi gjort. Vänlig atmosfär, välridna välmående hästar och trevliga hundar. Värdfolk och personal mycket gästvänliga, bjöd verkligen på sig själva. Mycket god mat i trevlig ranchmiljö.
Lowe, Okt 2011
Använd endast kommentarsfältet nedan när du vill
skriva en recension av en resa du redan åkt på!


Utvärdering efter genomförd resa

Speak Your Mind

*